Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM handhaaft prijsplafond Admiraal de Ruyter Ziekenhuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het ziekenhuis heeft nog steeds een "bijna-monopoliepositie".
ACM handhaaft prijsplafond Admiraal de Ruyter Ziekenhuis

Het ADRZ betreurt de beslissing van ACM en beraadt zich op eventuele vervolgstappen, zo laat het ziekenhuis weten.

Zeeuwse ziekenhuizen

In 2009 legde de NMa het prijsplafond op aan het ADRZ.  Dat was een van de voorwaarden waarop de NMa de fusie goedkeurde tussen toen nog de Oosterschelde Ziekenhuizen in Goes en het ziekenhuis Walcheren in Vlissingen. De prijzen die het ziekenhuis overeen komt met de zorgverzekeraar mogen het landelijk prijsgemiddelde niet overstijgen. Voor het ADRZ betekent dat sinds 2009 in totaal 95 procent van de prijzen onder het prijsplafond vallen.

ACM

ACM zegt het prijsplafond te handhaven om het risico van grotere prijsstijgingen in Zeeland ten opzichte van de rest van Nederland te voorkomen. De autoriteit heeft onderzocht of de marktomstandigheden sinds 2009 zodanig zijn gewijzigd dat de eerder vastgestelde bijna-monopoliepositie van het ADRZ is afgenomen en dat het ADRZ weer voldoende geprikkeld wordt om een concurrerend aanbod richting zorgverzekeraars te doen. Dit is echter niet het geval, zo is de conclusie.

Prijsplafond

Twee jaar geleden vroeg het ADRZ al om het prijsplafond af te schaffen. Het ziekenhuis vond het plafond een te zwaar instrument als garantie voor het afspreken van maatschappelijk verantwoorde prijzen. Toenmalig bestuurder Bert Vos zei toen al het prijsplafond heel onpraktisch te vinden: ‘Dat gemiddelde is pas na twee jaar bekend. Voor ons is het heel lastig om pas na twee jaar te weten hoe groot onze omzet daadwerkelijk is. We lopen het risico dat dan blijkt dat het plafond is overschreden.’ Bovendien vond het ADRZ  het prijsplafond achterhaald door veranderingen in de markt, bijvoorbeeld door de opkomst van zelfstandige behandelcentra.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.