Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM stimuleert samenwerking inkoop medicijnen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ACM publiceert richtlijnen voor de gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen en bakent een ‘veilige haven’ af.
Pillen.fotolia.gif
Fotolia

Vandaag verschijnt de leidraad.

Terughoudend
De ACM heeft gemerkt dat er terughoudendheid bestaat om samen te werken, ook als dat in het belang is van patiënten en verzekerden. Ten onrechte, want volgens de marktautoriteit bieden de concurrentieregels juist  veel ruimte voor gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen. ‘Daarmee kunnen lagere prijzen, hogere kortingen en betere voorwaarden worden bedongen die ten goede komen aan patiënten en verzekerden.’

Wanneer mag het?
Gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen voor medisch-specialistische zorg is toegestaan als er slechts een beperkt deel van de kosten wordt geharmoniseerd. Als het samenwerkingsverband open staat voor iedereen en duidelijke regels zijn gesteld en als het geen onnodige beperkingen of verplichtingen oplegt aan de deelnemers, is samen inkopen toegestaan. Het moet dan wel alleen om geneesmiddelen gaan. Het maakt dan niet uit of de partijen samen een groot marktaandeel hebben. 

Farmaceuten
Over het geheel genomen is de ACM van oordeel dat er slechts beperkt nadelig effect zou kunnen optreden door gezamenlijke medicijninkoop.  Het lijkt niet waarschijnlijk dat dit schadelijke gevolgen heeft voor de inkoopmarkt: de markt waarop farmaceuten opereren is vele male groter dan de nationale markt en hun positie is sterk. De ACM verwacht ook niet dat ziekenhuizen of zorgverzekeraars samen zozeer gelijke kosten zullen krijgen dat zij hun de concurrentie kunnen beperken. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.