Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM ziet risico’s in prijslijst CZ

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De lijst met ziekenhuistarieven zou mededingingsproblemen kunnen geven. De Autoriteit Consument en Markt onderzoekt mogelijke risico’s, in samenwerking met VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit.
Vrouwe Justitia.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Dat laat de ACM desgevraagd weten.

Behandeltarieven
De Autoriteit Consument en Markt denkt dat er risico’s kunnen kleven aan het publiceren van een tarievenlijst voor ziekenhuisbehandelingen. CZ zorgverzekeraar zette twee dagen geleden de prijzen van een groot aantal behandelingen online. Hiermee zijn ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. De prijzen zijn de prijzen die de zorgverzekeraar heeft uit onderhandeld met ziekenhuizen.

ACM
Als andere zorgverzekeraars dat ook gaan doen, en daar lijkt het wel op, kan dit wellicht in strijd zijn met de Mededingingswet. De ACM ziet ook de voordelen: ‘Het lijkt ons goed voor de consument. De keuzevrijheid wordt er door vergroot’.    

Zorgverzekeraars
Menzis en Zilveren Kruis zullen waarschijnlijk het voorbeeld van CZ volgen, maar willen niet zeggen wanneer of in welke vorm. Een woordvoerder van Zilveren Kruis vertelt dat men er daar nog niet uit is op welke manier de prijzen worden vrijgegeven. ‘We overwegen ook de mogelijkheid van publicatie alleen aan onze verzekerden. Ze kunnen de prijzen zien als ze inloggen op hun eigen omgeving.’ De verzekeraar zal ook aan zijn klanten vragen wat zij willen.

Transparantie
Zorg en Zekerheid zal de prijzen ‘op niet al te lange termijn’ ook bekendmaken. ‘Het is onderdeel van het spel’, zegt senior zorginkoper Farmacie, Michiel Nijland. Zorg en Zekerheid is de gesprekken hierover met ziekenhuizen aan het afronden. ‘Wij zijn ook voor transparantie. De zorg is te veel een black box. We beraden ons ook op de manier waarop we de prijzen publiceren. Dit is concurrentiegevoelige informatie.’

Onderhandelingspositie
VGZ is terughoudender: ‘We zijn erover aan het nadenken. Tot nu toe hebben we de prijzen niet gepubliceerd want we voelden ons gehouden aan afspraken met zorgaanbieders over geheimhouding van de cijfers. Bovendien zou dit onze positie aan de onderhandelingstafel kunnen beïnvloeden.’ VGZ ziet nog wel iets in een andere versie: ‘Niet de tarieven zelf openbaar maken, maar alleen dat gedeelte dat verzekerden zicht biedt op het eigen risico.’ 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Dossier Dot-Dbc
In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.