Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiecomité strijdt om behoud HAP Woerden

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Woerden verliest vanaf 1 januari zijn HAP buiten de kantooruren en weekeinden. Het Woerdens actiecomité probeert daar een stokje voor te steken. ‘Het is te triest voor woorden dat je moet strijden voor basiszorg’, aldus Nelleke Stuurop, lid van het comité.
Het kennisprogramma moet de verwevenheid van wetenschappelijk onderzoek en de werkvloer vergroten.
Foto: Fotalia

Patiënten die in de avonduren of in het weekend naar de huisarts moeten, zullen voortaan moeten uitwijken naar de HAP van het Leidsche Rijn. Dat meldt de Huisartsengroep Woerden.

In een interview met het AD laat Antine van Kuilenberg, voorzitter van de Huisartsengroep Woerden, weten dat de huisartsen om de tafel zijn gegaan met het ziekenhuis, zorgverzekeraars en huisartsenorganisatie Primair voor een alternatief. Van Kuilenberg pleit dat de wil voor een Woerdense HAP buiten kantooruren er wel bij de huisartsen is, maar dat zij gebonden zijn aan regels uit Den Haag. Volgens Nelleke Stuurop verschuilen de huisartsen zich achter de politieke regelgeving. Gisteren ging zij met het actiecomité in beraad om te kijken naar mogelijkheden voor het behoud van de 24-uurs HAP in Woerden.

Ziekenhuis gesloten

Enkele jaren geleden werd bekend dat de SEH van het Zuwe Hoofpoort Ziekenhuis per 1 januari 2018 gaat sluiten. Huisartsenorganisatie Primair, het ziekenhuis, huisartsen en actievoerders hebben mogelijke alternatieven onderzocht om spoedzorg in Woerden te kunnen blijven verlenen. Zo was er de mogelijkheid om een HAP zonder SEH in Woerden op te richten die ’s avonds, ’s nachts en in het weekend open is. Hierbij zou vanuit het Antonius Ziekenhuis een verpleegkundig specialist worden ingevlogen die de huisartsen en triagisten op de HAP ondersteunde.

Leidsche Rijn

De huisartsen geven te kennen dat zij zich bewust zijn ‘van de wens van de burgers en de gemeente om de zorg dicht bij huis te houden’, aldus Primair op zijn website. De risico’s op het gebied van kwaliteit en veiligheid binnen het alternatieve HAP-Plus model wegen echter niet op tegen de faciliteiten van het Leidsche Rijn, die een HAP heeft en SEP heeft. ‘Dit biedt de patiëntveiligheid en kwaliteit die de huisartsen van het grootste belang achten voor de patiënt’, aldus Primair. De reistijd bedraagt volgens Primair zo’n 17 minuten.

Zorgverschraling

Volgens het actiecomité verschraalt het toegankelijke aanbod van basiszorg in de Woerdense regio. Zij wijst daarbij naar het opgedoekte Hofpoort ziekenhuis, het verdwijnen van de SEH en vanaf 1 januari 2018 de HAP.

Het comité vreest ook dat de bereikbaarheid van de huisarts zal afnemen. ‘Want niet iedereen heeft een auto ter beschikking. Een taxiritje is niet voor iedereen betaalbaar, ’s nachts rijdt het openbaar vervoer niet en opgehaald worden door de ambulance gaat van je eigen risico af’, aldus Nelleke Stuurop. Volgens het actiecomité wachten sommige patiënten daarom tot de volgende ochtend met het raadplegen van hun huisarts, wat tot gezondheidsrisico’s leidt. ‘Onaanvaardbaar.’

Te laat

Samen met de lokale politieke partijen SP en Inwonersbelangen zette het comité een handtekeningenactie op, die ruim 18.500 mensen ondertekenden. Ook ging Stuurop het gesprek aan met bezorgde bewoners die bang zijn dat acute hulp te laat komt. Zij haalt daarbij een bewoner met hartproblemen aan. ‘Als zijn hartklep losschiet, moet hij binnen een kwartier in het ziekenhuis zijn. Als hij in de avond of in het weekend dan naar het Leidsche Rijn moet, is hij te laat.’ Stuurop vreest dat de kans op sterftegevallen bij acute situaties toeneemt en dat ambulances niet op tijd arriveren.

Volgens Van Kuilenberg, voorzitter van de huisartsengroep, blijft goede zorg toegankelijk. ‘Als het nodig is, komt de arts naar de patiënt’, aldus Van Kuilenburg tegen het AD. Van Kuilenberg vertelt ook dat een lokale nachtvoorziening valse hoop kan scheppen. De patiënt kan namelijk alsnog naar het ziekenhuis doorverwezen worden wanneer de huisarts vermoedt dat er meer aan de hand is.

Strijden

Volgende week gaat de actiegroep weer in beraad om te kijken naar reële oplossingen. Zo kijkt de groep naar mogelijkheid om een eerstehulppost aan de HAP te koppelen. Ook suggereren zij dat een parate ambulance een optie is om de huisartsen buiten de kantoortijden in Woerden te houden. Het actiecomité wil daarnaast de dialoog aangaan met VWS, zorgverzekeraars, het Leidsche Rein en de huisartsen. ‘Patiënten kunnen niet aan hun lot overgelaten worden. Wij gaan zeker door met vechten voor een huisartsenpost’, besluit Stuurop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.