Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actieplan COPD wint beste longonderzoek

Anke Lenferink, onderzoeker van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, heeft de Longdagen Publieksprijs gewonnen. Dit is de prijs voor het beste longonderzoek volgens patiënten.
longistock400.jpg

Lenferink oogstte lof met haar onderzoek naar een persoonlijk actieplan waarmee mensen met COPD en andere chronische ziekten hun klachten eerder kunnen herkennen en zelf kunnen behandelen. Daardoor duurt een longaanval minder lang en belanden longpatiënten minder vaak in het ziekenhuis. Lenferink reageert verheugd: ‘Het is een grote eer dat we de Publieksprijs in ontvangst mochten nemen voor ons onderzoek naar een persoonlijk actieplan voor patiënten met COPD en andere chronische ziekten, zoals hartfalen, angst, depressie en diabetes.’
Het onderzoek werd behalve in het ziekenhuis in Enschede ook uitgevoerd in Nijmegen en in drie ziekenhuizen in Adelaide, Australië. Lenferink: ‘Samen hebben we ervoor gezorgd dat het gebruik van een persoonlijke actieplan leidt tot een kortere duur van een longaanval en een kleinere kans op opnames voor longklachten. We willen ons actieplan graag aanbieden op een digitaal platform, zodat nog meer patiënten gebruik kunnen maken van deze hulpmiddelen.’

Longdagen
Voor de Publieksprijs waren vijf kandidaten geselecteerd. Tijdens de Longdagen presenteerden de genomineerden hun onderzoek en konden patiënten met de onderzoekers in gesprek. Ruim 2.500 mensen brachten hun stem uit, online en tijdens de Longdagen. Lenferink ontving de prijs van 2.500 euro aan het einde van de Longdagen, bij het afsluitende debat. (ANP)

Dossier Kwalitietsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.