Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Acties in thuiszorg dreigen in Limburg

Redactie Zorgvisie
Honderden medewerkers van de Zuid-Limburgse thuiszorgorganisatie GroenekruisDomicura (GKD) bereiden acties voor. Werkonderbrekingen lijken onvermijdelijk. Dat schrijft De Limburger/Limburgs Dagblad.

Honderden thuishulpen van GKD dreigen later deze maand stiptheidsacties uit te voeren of het werk voor korte tijd neer te leggen. Hiermee reageren zij op de aankondiging door het GKD-bestuur dat zij, om hun baan te behouden, tot 20 procent van het salaris moeten inleveren. De maatregel treft zeker vijfhonderd werknemers, die van gemiddeld 11,40 euro per uur terugvallen naar 9,17 euro.

Actiecomité

De boze medewerkers van GKD zeggen tot op heden altijd de belangen van hun klanten te hebben gediend, maar “nu wordt het tijd om ook eens aan onszelf te denken”. De huishoudelijke hulpen hebben een actiecomité opgericht, ‘Hee kom niet aan mijn portemonnee’, dat in samenspraak met de vakbonden de diverse mogelijkheden van actievoeren heeft doorgesproken. Het comité is al gestart met de inzameling van zoveel mogelijk handtekeningen, onder het eigen personeel en bij cliënten. Zo hopen ze op 26 augustus vele duizenden steunbetuigingen te kunnen overhandigen aan de Maastrichtse wethouder Jacques Costongs (PvdA, Zorg). Want nadrukkelijker dan het eigen bestuur, houden de thuishulpen de gemeenten verantwoordelijk voor alle gevolgen van hun aanbesteding voor de Wmo.

Salaris

GKD-bestuurster Carla Peeters zegt in het dagblad er begrip voor te hebben dat haar medewerkers in actie komen. Ze stelt er alles aan te hebben gedaan om deze “vreselijke terugval in salaris” te voorkomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Faillissement dreigt bij thuiszorg in Flevoland

Zestig banen weg bij thuiszorg Sensire

Thuiszorg staat er zeer slecht voor

GroenekruisDomicura in zee met Vebego

19 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wij zijn al over naar de b.v en krijgen geen nieuwe contract.
  Dit is verwarrend. ( we zijn alover en bv gaat pas per 01-09-2009 in werking? zo ver kijken ze niet vooruit in de zorg)Als je over bent naar de nieuwe B.V. dat heb je gewoon een onveranderd dienstverband. Een tijdelijk contract kan altijd van rechtswege beeindigd worden. Dat wist je al bij het aangaan van het contract.Een vast contract gaat eenvoudigweg over naar de nieuwe B.V.

 3. Wij zijn al over naar de b.v en krijgen geen nieuwe contract.
  Deze b.v is i.o.
  De b.v gaat als alles goed gaat
  per 1-08-2009in werking.
  Bovendienheb je niks aan de vakbond want deze hebben hetsociale plan goedgekeurd, en bovendien heb ik arbeidsovereenkomst met de stichting groenekruis/domicura.
  DE oplossing is gewoon naar de kantonrechter te stappen.

 4. Er is een bv gevormd vanuit GkD, te weten”Groene-kruisDomicura Hulp in huis BV”
  Hierbij is er een intentie-verklaring om met Vebego een joint-venture op te richten, maar dat is nú nog niet aan de orde, pas einde van het jaar. Verder valt men binnen de BV gewoon onder de CAOthuiszorg. Alleen zijn er passende nieuwe functies in de BV gecreëerd, wel 1 of 2 salarisschalen lager! Weigert men deze passende functie kan ontslag volgen. Advies aan iedereen lid van de vakbond te worden en door een jurist van hen het aanbod van nieuwe functie te laten bekijken+officieel bezwaar aantekenen

 5. Behoud oude arbeidsvoorwaarden verplicht
  Als een schoonmaakbedrijf per 1 januari 2007 huishoudelijke zorg gaat uitvoeren, moeten de werknemers van het oude bedrijf (thuiszorg) overgenomen worden en dezelfde soort contracten krijgen. Europese rechtspraak bepaalt dat dan de Wet overgang van onderneming van toepassing is. Dit houdt concreet in: behoud van bestaande arbeidsvoorwaarden en dus de oude CAO Thuiszorg.
  LJN: AX1075

 6. werk in de thuiszorg maastricht. Ben dan ook heel verbaasd dat een vakbond dit akkoord heeftondertekent.Bovendien vraag ik mij ook af hoe de voormalige directie van groene kruis omicura een gouden handdruk heeft ontvangen. Hebben zij ook 25 procent ingelevert. Ondanks dat het een bedrijf was dat finacieel aan de grond zat.

 7. Henk Udding op donderdag 31 juli 2008 03:13
  Het is altijd leuk om een discussie te lezen waar wordt gesproken over “gelden, kosten ramingen,verlagen, verhogen en wie de rekening betaald”, zonder ook maar 1x te lezen over welk geld en wat voor een uurloon het gaat enz.
  “Een onafhankelijke partij moet berekenen wat de laagste prijs in de thuiszorg is” wordt door diverse partijen geopperd.
  Mijn vrouw dient haar uurloon als werkneemster van een zorginstelling van 11,78 euro te verruilen voor een uurloon van 9,48 door haar “vrijwillig”in een nieuwe BV te stoppen. Dit is een loonsverlaging van 24 procent. Het probleem zit em echter niet in het stukje kostenreductie tussen 9.48 en 11.78 euro maar in de overhead van 11,78 euro tot aan de prijs die deze zorginstellingen doorberekenen aan de gemeenten.
  Waarschijnlijk is de overhead die nu aanwezig is bij de diverse zorgaanbieders, (lees thuiszorginstellingen ) een zodanige blok aan het been van die instellingen geworden waardoor er nu conflikt ontstaat over de prijs die deze instellingen doorberekenen aan de gemeenten. Misschien kan daar iemand die thuis is in de WMO eens helderheid over geven.
  Er zijn waarschijnlijk voldoende thuiszorgers die met plezier voor 14,00 euro als Alphahulp aan de slag willen. Dat betekent dus dat deze thuishulpen hun vakantiedagen niet meer uitbetaald krijgen en tijdens ziekte geen ziektegeld krijgen.
  Ik vrees dat het bedrag dat de gevestigde zorgaanbieders vragen aan de gemeenten vele euro’s per uur hoger ligt.
  Mijn gevoel zegt dat het uiteindelijke “gezwel” veel dieper ligt, echter dat het nu wordt uitgespeeld over de ruggen van de thuishulpen. Niemand is blijkbaar bereid om daar iets aan te doen, behalve er over te praten, veel praten. Het fiasco WMO zou ik liever fiasco “wildgegroeide overhead” willen noemen. Misschien kan Carla Peters even doorgeven hoeveel ze zelf in gaat leveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.