Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ActiZ-leden verwerpen deal met NMa

Er komt geen spijtoptantenregeling voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties die de mededingingswet hebben overtreden. De leden van brancheorganisatie ActiZ hebben een principeakkoord met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren afgewezen.
ActiZ-leden verwerpen deal met NMa

De leden van ActiZ vinden dat de brancheorganisatie geen zaken moet doen met NMa, omdat dit instemming zou impliceren met de mededingingsregels zoals de kartelwaakhond die nu hanteert. Ze willen daarover juist het debat aangaan en de optie openhouden om desnoods via de rechter duidelijkheid te krijgen. “Het gevoel leeft dat door deze regeling de discussie irrelevant dreigt te worden over hoe de mededingingswet zich verhoudt tot ketenzorg en samenwerking voor kwaliteit”, zegt woordvoerder Jaap Knoppert.

Spijtoptantenregeling

ActiZ en de NMa hadden een principeakkoord over een spijtoptantenregeling. Zorgorganisaties die samenwerkingsafspraken uit het verleden zouden melden, zouden er met een lichtere boete vanaf komen. Daarnaast zou een commissie werken aan meer duidelijkheid over de mededinging in de zorg. De ActiZ-leden stemmen wel in met een eigen complianceprogramma dat organisaties helpt om zicht te krijgen op alle ins en outs van de mededingingswet.

NMa: “Ongeloofwaardig”

De NMa vindt de opstelling van de ActiZ-leden onacceptabel. “Ik vind dit teleurstellend, omdat deze twee doelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn”, stelt bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch. “Door de regeling voor het verleden af te wijzen, verliezen de thuiszorginstellingen hun geloofwaardigheid in hun streven naar een schone toekomst.” Hij noemt de uitkomst “een gemiste kans, ook omdat de vergoeding die de thuiszorginstellingen voor gedrag uit het verleden zouden betalen, terug zou vloeien naar de zorgsector via een fonds voor zorginnovatie. Dat kan nu niet meer doorgaan.” De kartelwaakhond gaat nu verder met zaken die tijdens de onderhandelingen met ActiZ bevroren waren. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

ActiZ hoopt op deal met NMa

Kalbfleisch van NMa: ‘Zonder marktwerking geen innovatie in de zorg’

NMa legt thuiszorg miljoenenboetes op

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. laten we hopen dat er snel duidelijkheid komt over de ruimte voor afspraken over de kwaliteit van de (keten)zorg in relatie tot de mededingingswetgeving, want de economische theorie die de NMa moet hanteren lijkt die kwaliteit niet ten goede te komen. en houdt in ieder geval te weinig rekening met de mogelijkheid van vraagsturing door de patiënt/consument.

  2. Lees alle reacties
  3. Hulde voor de thuiszorginstellingen! Er vindt eindelijk een verschuiving plaats in denken. Met name de vraag “mededingingswet” versus “ketenzorg en kwaliteit” is een relevante. Want hoe verhoudt concurrentie zich eigenlijk tot ketenzorg en samenwerking? Degene die zegt dat dit samengaat zou George Soros er eens op na moeten slaan. Een advies voor mr. Kalbfleisch dus. Wat een aanfluiting overigens: “de boetes zouden terugvloeien voor innovatie in de zorg”. Laat de zorg lekker zelf innoveren en ga als kartelwaakhond terug in je hok zou ik zeggen. Een sterkere zorgethiek, integriteit en visievormend vermogen zijn harder nodig dan concurrentie en concurrentietoezicht. De thuiszorgaanbieders hebben het door, de gemeenten krijgen het ook door… wie volgt?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.