Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ActiZ wint rechtszaak tegen VWS

Redactie Zorgvisie
De extra tariefkorting van 70 miljoen euro die staatssecretaris Bussemaker de thuiszorg dit jaar wilde opleggen, is van de baan. Dat bepaalde de voorzieningenrechter vandaag in een kort geding dat branchevereniging Actiz had aangespannen tegen het ministerie van VWS.

Bussemaker was van plan de extra tariefkorting dit jaar door te voeren, bovenop de reeds geplande bezuiniging van 110 miljoen. Volgens de rechter staat de voorgenomen korting op gespannen voet met de afspraken die zijn gemaakt tussen de branche en het ministerie van VWS. Van Bussemaker moesten de thuiszorginstellingen in 2008 in totaal 115 miljoen euro bezuinigen op persoonlijke verzorging en ondersteunende begeleiding. De staatssecretaris wilde daartoe de instellingen 7 procent korten op hun tarieven.

Onaangename verrassing

Actiz en VWS kwamen met elkaar een aangepaste regeling overeen die als tijdelijke maatregel van een jaar zou gaan gelden. Daarbij konden thuiszorginstellingen een korting van 3,5 procent terugverdienen door efficiënter te gaan werken. Dit lukte vrijwel alle thuiszorginstellingen, zo blijkt uit een inventarisatie van Actiz. De thuiszorg was dan ook onaangenaam verrast toen Bussemaker eind vorig jaar bepaalde dat ze in 2009 weer een tariefkorting ging doorvoeren, voor alle thuiszorginstellingen. Erger nog: dit jaar viel er ook niets meer terug te verdienen.

Strafkorting

Dat nu is in strijd met de afspraken, stelt Actiz. De thuiszorg wordt nu dubbel gekort. Advocaat Jaap Sijmons: “De thuiszorg heeft ingezet op efficiëntere zorg, dus het verlenen van dezelfde hoeveelheid zorg in minder uren. Daarmee lever je als instelling volume in. Als dank krijgen goed presterende instellingen daar nu nog eens een extra ‘straf’korting overheen. Per thuiszorginstelling loopt dat op tot enkele tonnen euro’s.”

Onevenredig zwaar

De rechter heeft Actiz in het gelijk gesteld. Naast het feit dat vws zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, vindt de rechter de extra korting bovenop de 110 miljoen bezuiniging onevenredig zwaar.

De uitspraak van de rechter houdt nu in dat de regeling van 2008 ook blijft gelden in 2009. Efficiënt werkende thuiszorginstellingen kunnen wederom hun korting terugverdienen. Het ministerie van vws kan nog in hoger beroep gaan.

(Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

ActiZ daagt VWS om thuiszorgtarief

Vakbonden in actie voor medewerkers Zorgstroom

NVZ spant kort geding aan tegen VWS

Achmea verliest kort geding over knelpunten AWBZ

Verlies kort geding kost VWS 36 miljoen euro

Bussemaker: ‘Er zal altijd een AWBZ blijven’

1 REACTIE

  1. Knap werk van Actiz. VWS eist hoge kwaliteit, transparantie, korte wachtlijsten en ect. ect…. . Men moet beseffen dat dit allemaal geld kost. Misschien moet de overheid met minder veranderingen van regels zoals WMO, gedwongen alfa-constructie en zorgzwaarte-financiering komen, zodat de zorginstellingen meer aandacht aan hun doelstellingen kunnen besteden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.