Acute geldnood dreigt voor ziekenhuizen

Het geld raakt op bij sommige ziekenhuizen doordat ze geen facturen kunnen sturen en zorgverzekeraars moeilijk doen over bevoorschotten. Oorzaak is de verkorting van de looptijd van dbc’s. Ziekenhuizen moeten nog nieuwe prijslijsten maken voor 2015.
Acute geldnood dreigt voor ziekenhuizen
Foto: ANP Lex van Lieshout

Ziekenhuizen kunnen sinds 1 januari 2015 geen facturen sturen voor nieuwe patiënten door een verandering in de bekostigingssystematiek. De doorlooptijd van dbc’s wordt verkort van 360 naar 120 dagen. Het opknippen van dbc’s in kleinere pakketjes is echter een complexe operatie en duurt langer dan verwacht. Het probleem is dat ziekenhuizen nog geen nieuwe prijslijsten af hebben voor de nieuwe dbc’s. Zo lang die niet klaar zijn, kunnen ze niet declareren. De behandelingen van nieuwe patiënten in 2015 kunnen pas gefactureerd worden als de nieuwe prijzen bekend zijn. Dat zal in de meeste ziekenhuizen pas in juni of juli zijn.

4
68

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.