Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Administratieve lasten kosten zorg meer

Redacteur Zorgvisie
Administratieve lasten hebben de zorg vorig jaar meer gekost dan de jaren daarvoor. Vooral voor ggz-instellingen, gehandicaptenzorg en ouderenzorg namen de accountantskosten in 2015 flink toe.
Kosten-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Dat blijkt uit onderzoek van IntraKoop. Ggz-instelling, zagen de kosten voor accountants met ruim 20 procent toenemen, in de gehandicaptenzorg stegen de bedragen met iets meer dan 10 procent. Verpleeg- en verzorgingshuizen waren in 2015 4 procent meer geld kwijt aan administratieve lasten. De meeste administratieve kosten gaan naar het controleren van de jaarrekening. In ziekenhuizen namen de kosten van administratie in 2015 juist af, meldt IntraKoop. De accountantskosten daalden vorig jaar met bijna 18 procent.

Oorzaak stijging administratieve lasten
De stijging wordt veroorzaakt door de decentralisatie, denken de onderzoekers. Door de overheveling van taken van de overheid naar gemeenten, hebben zorginstellingen meer administratieve lasten. Dit is al langer een thema in de zorg, zowel ggz-instellingen als wijkverpleegkundigen en gehandicaptenzorgmedewerkers hebben al eerder dit jaar aangegeven dat ze te veel tijd kwijt zijn aan administratie. Staatssecretaris Van Rijn gaf eerder dit jaar al aan dat de ggz in elk geval zelf moet proberen de administratieve lasten te verlagen.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.