Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ADRZ hoopt op overname door Erasmus MC

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis wil nauwer gaan samenwerken met het Erasmus MC. Dat heeft de raad van toezicht laten weten. Adviesorganen, ACM en NZa moeten de fusieplannen nog goedkeuren.
ADRZ.jpeg

Het ADRZ gaat in de plannen deel uit maken van de holding van het Erasmus MC en blijft bestaan als zelfstandige bv. 

Toekomstbestendig
De Raad van Toezicht van het ADRZ heeft deze keuze gemaakt omdat daarmee een stevige basis wordt gelegd om de kwaliteit, continuïteit, beschikbaarheid en bereikbaarheid van de medisch specialistische zorg in Midden- en Noord-Zeeland te behouden.Het voornemen past in de route die vanaf juli 2015 is ingezet en waarbij de zorgverzekeraars, ZorgSaam en de Commissie Toekomstige Zorg Zeeland steeds betrokken zijn. Banken hebben in een overleg met het ADRZ positief gereageerd.

ADRZ
Het ADRZ en Erasmus MC werken steeds nauwer samen. Daarmee kan het ADRZ de nodige zorg aanblijven bieden en de financiële huishouding weer op orde krijgen.ADRZ-bestuursvoorzitter Claudia Brandenburg zegt dat de Zeeuwse identiteit van het ADRZ gewaarborgd blijft: ‘De doelstelling is dat het ADRZ zorg blijft bieden aan de Zeeuwse patiënt. Dat komt straks ook tot uitdrukking in de samenstelling van de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur. Ons uitgangspunt dat we er zijn voor de Zeeuwse patiënt blijft dus ook in de nieuwe constructie overeind.’

Erasmus MC
De reumatologen van beide ziekenhuizen werken al samen. Reumatologen van het Erasmus MC behandelen in het ADRZ patiënten die eventueel ook snel en eenvoudig kunnen worden doorverwezen naar het Erasmus MC. Bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC: ‘Zo versterken we elkaar: expertise door samenwerking. Voor de patiënt geldt: zorg dichtbij huis als het kan en in het Erasmus MC als dat nodig is.’

ZorgSaam
Het ziekenhuis in Terneuzen reageert positief: ‘We zijn al geruime tijd in gesprek met ADRZ en de Commissie Toekomstige Zorg Zeeland en komen nog voor de zomer met acties tot behoud van goede zorg in Zeeland. In principe schuift er nu een nieuwe gesprekspartner aan tafel, Erasmus-ADRZ, met wie we de gesprekken over de acties zullen moeten voortzetten. We gaan er vooralsnog vanuit dat ook hun neus dezelfde kant opstaat, te weten duurzame en goede zorg dichtbij voor alle Zeeuwen.’ De woordvoerder van ZorgSaam vat het alsvolgt samen: ‘Het zou veel erger zijn als het ADRZ was omgevallen.’ Desgevraagd laat het ziekenhuis nog weten zelf niets te zien in een fusie met het Erasmus MC.

CZ
De grootste zorgverzekeraar in Zeeland, CZ, reageert al even enthousiast: ‘Het ADRZ heeft hiermee weer een financieel solide positie. Versterking van de derde lijnszorg via Erasmus MC en de inbreng van kennis en expertise in de tweede lijn van ADRZ door Erasmus MC versterken de Zeeuwse zorg. Met de verstevigde financiële positie van ADRZ kan ook de al ingezette samenwerking met ZorgSaam ongehinderd worden voortgezet. Die samenwerking is ontzettend belangrijk voor het behoud van de ziekenhuiszorg in Zeeland.’ 

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.