Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advocaten OR: ‘Toezichthouder Sherpa overtrad regels medezeggenschap’

Jan van Leijenhorst, voorzitter van de raad van toezicht van gehandicaptenzorgorganisatie Sherpa, handelde tegen de medezeggenschapsregels toen hij een interim-bestuur aanstelde zonder de ondernemingsraad (OR) van Sherpa hierover te informeren. Dat betoogden de advocaten van de OR gisteren tijdens een zitting van de Ondernemingskamer in Amsterdam.
Advocaten OR: ‘Toezichthouder Sherpa overtrad regels medezeggenschap'

De Ondernemingskamer van het Hof Amsterdam behandelde gisteren de zaak die de OR en de cliëntenraad van Sherpa tegen de raad van toezicht hebben aangespannen. De medezeggenschapsraden willen dat toezichthouders Jan van Leijenhorst en Jan Rom door de Ondernemingskamer uit hun functie ontheven worden en dat de Ondernemingskamer een enquête uitvoert naar de periode van september 2009 tot en met april van dit jaar bij Sherpa. Volgens Marijke Malsch, die namens actiegroep Initiatiefgroep Beschermd Terrein Sherpa (IGBTS) de zitting bijwoonde, hebben de advocaten van de OR en cliëntenraad betoogd dat Van Leijenhorst en Rom te veel op eigen houtje hebben gehandeld en geen ruimte hebben gelaten voor medezeggenschap.

Verantwoordelijkheid toezichthouder

De advocaten van Van Leijenhorst betoogden dat hij slechts zijn verantwoordelijkheid als voorzitter van de raad van toezicht genomen heeft bij zijn beslissingen. Zij verweten de OR en de cliëntenraad dat zij het conflict te veel op de spits drijven en dat de gang naar de Ondernemingskamer niet de goede weg is.

Uitspraak Ondernemingskamer

De Ondernemingskamer vond dit een “bijzondere” zaak. “Het komt niet vaak voor dat gehandicapteninstellingen voor deze Kamer worden gedaagd”, aldus de Kamer. De rechters zullen “zo spoedig mogelijk” een uitspraak doen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Cliëntenraad daagt Sherpa voor de rechter

Henk Jeukens vervangt bestuursvoorzitter bij Sherpa

Toch omgekeerde integratie op terrein Amerpoort en Sherpa

Fusie Amerpoort en Sherpa van de baan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.