Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afdelingen MC Zuiderzee afgesloten wegens norovirus

Mark van Dorresteijn
Het MC Zuiderzee in Lelystad heeft drie afdelingen afgesloten wegens de uitbraak van het norovirus. Het gaat om de afdelingen longgeneeskunde, neurologie en interne geneeskunde. Dat laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten.
Afdelingen MC Zuiderzee afgesloten wegens norovirus

Tot nu toe zijn bij dertien patiënten verschijnselen van het zeer besmettelijke norovirus (buikgriep) vastgesteld. “Voor zover we weten is er nog geen personeel besmet geraakt”, verklaart de woordvoerder. Het ziekenhuis heeft direct strikte maatregelen getroffen. Patiënten mogen de afdeling niet verlaten. Bezoek is mogelijk, maar iedereen die één van de afdelingen betreedt moet eerst de handen wassen en desinfecteren. Ook bij het verlaten van de afdeling moet deze procedure worden gevolgd. Dat geldt ook voor het verplegend personeel.

Gesloten afdelingen

Sluiting van de betreffende afdelingen betekent dat er geen nieuwe patiënten worden opgenomen. De patiënten worden ondergebracht op andere afdelingen. Er is dus geen opnamestop en men kan de besmette afdelingen betreden. Het ziekenhuis kan nog niet inschatten hoe lang de afdelingen gesloten blijven. Het wacht de resultaten van het onderzoek van enkele monsters af.

Norovirussen

Het zeer besmettelijke norovirus bezorgt per jaar een half miljoen Nederlanders buikgriep. De meeste mensen moeten hevig braken, hebben diarree en zijn misselijk. Er bestaat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen medicijn tegen deze vorm van buikgriep. De symptomen moeten na een paar dagen vanzelf weer weggaan. De risico’s vallen mee. Wel moet bij kleine kinderen en ouderen worden opgelet dat zij niet uitdrogen. Het virus verspreidt zich via de ontlasting en braaksel. De besmettelijke deeltjes komen via de handen in de mond terecht. Ook kan iemand via de lucht besmet raken na braken. Mensen die ziek zijn moeten thuis blijven. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Ziekenhuis Emmen getroffen door norovirus

Norovirus treft Wilhelmina ziekenhuis in Assen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.