Afschaffen aanbesteden in Wmo lijkt kansloze missie’

Afschaffen van het aanbesteden in de Wmo vormt een enorme inperking van de keuzevrijheid van patiënten en werknemers, vindt aanbestedingsexpert Tim Robbe. Het creëren van monopolisten in wijken zal het kostenprobleem in de Wmo niet oplossen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Tim Robbe
'Het gaat me niet om keuzevrijheid, maar om het niet beperken van goede alternatieven voor de cliënt.'

Minister Hugo de Jonge van VWS vindt de marktwerking te ver doorgeschoten in de thuiszorg. De minister wil af van het grote aantal zorgaanbieders in de thuiszorg. Die maken de uitvoering in zijn optiek te versnipperd en inefficiënt. Onlangs kondigde De Jonge aan dat hij naar Brussel gaat om de Europese verplichting tot aanbesteden af te schaffen. Het is nogal een koerswijziging na dertien jaar aanbesteden met massaontslagen en faillissementen in Wmo. In plaats van het aanbesteden wil de minister een systeem waarbij gemeenten de beleidsvrijheid krijgen om per wijk één zorgaanbieder verantwoordelijk te maken voor de Wmo. Die grote

3
2969

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De uitspraken van de minister gingen niet over de WMO maar over de wijkverpleging. Blijkbaar voor het journaille erg lastig om die twee uit elkaar te houden; dat komt door het gebruik van het begrip “thuiszorg” dat door beide sectoren wordt gebruikt !

  3. GEEN AANBESTEDING voor de WMO. Het zo geweldig mooi nieuws zijn als dat zou lukken in Nederland en in Europa. Tom Robbe is daar huiverig over, dan kan ik begrijpen omdat hij en Europa in de ban is van de Aanbestedingswet. Veel grijze ondernemers begeven zich op pad om werk te krijgen via aanbesteding. Offertes met interpretaties, dan aanbesteding tekenen, dan geen weg meer terug en bovendien de lokale samenleving staat aan de zijlijn. Het gevolg, lokale bedrijven gaan kapot. ondernemingen van ver doen de klus. Buitenlands personeel wordt aangetrokken (lekker goedkoop) De samenleving wordt almaar ruwer als mede gevolg van de Aanbestedingswet. Het is gruwel deze wet. Gevoed door Europese kille ambtenaren door slinks en sluw zogenaamde universele wetgeving te maken en door te drukken, wat ook nog een groot nadelig effect heeft op het klimaat. Goederen uit verre landen die de binnenlandse markten overdonderen met lage prijzen en twijfelachtige kwaliteiten. de Heb! het Ik! het Pikken! en het Kapotmaken van lokale markten bevorderen. De aanbestedingswet moet van tafel en vooral voor personeelsbonden activiteiten, waaronder de uitvoering van de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) Mijn opvatting hierover zou ik aanbevelen om: duizend maal, duizend maal, duizend maal, duizend maal te verspreiden om de culturele waarden van ieder land recht te doen! Het kan. Doet u mee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.