Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Afspraken met CSC over inzage patiëntendossiers

Mark van Dorresteijn
CSC, de partij die het LSP bouwt en beheert, mag geen patiëntgegevens inzien. Doen zij dit toch, dan kan het contract direct ontbonden worden. Dat stelt minister Schippers in een Kamerbrief.
Afspraken met CSC over inzage patiëntendossiers
Foto: VWS

Basis van de brief is een overleg van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) met CSC over de naleving van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Daarbij is afgesproken dat als deze wet wordt overtreden het contract kan worden verbroken. Ook zal het bedrijf de aanwijzingen van het College Bescherming Persoonsgegevens moeten uitvoeren. Gebeurt dit niet, dan is dat ook reden om de overeenkomst te ontbinden.

Patriot act

De Patriot Act, een wet waardoor Amerika inzage zou kunnen krijgen in Nederlandse patiëntgegevens, blijft nog onderwerp van discussie. Schippers stelt dat het vraagstuk groter is dan alleen de zorg. Momenteel zijn er onderhandelingen gaande over een nieuwe EU-privacyverordening. Het doorgeven van persoonsgegevens aan andere landen voortvloeiend uit wettelijke voorschriften of wettelijke bevelen, komt daarbij aan de orde. Deze verordening is naar verwachting in 2014 gereed.

Patiëntportalen

Schippers heeft de VZVZ gevraagd of zij haast kunnen maken met de bouw van het patiëntenportaal. Voor een enkel onderdeel is dat mogelijk, antwoord de VZVZ. Rond april/mei 2013 komt de eerste versie van elektronische inzage beschikbaar. Hiermee kunnen patiënten zien hoe zij geregistreerd staan en welke gegevens door welke zorgaanbieder(s) zijn opgevraagd. Een bericht per sms of e-mail bij inzage en een persoonlijk toestemmingsprofiel komen niet eerder beschikbaar vanwege privacy- en beveiligingskwesties.

2 REACTIES

  1. Als het kalf verdronken is dempt men de put.
    Als je zeker bent is een contract niet nodig. Dus er is waarschijnlijk twijfel aanwezig.
    Dat deze twijfel met een contract weggenomen kan worden is hoopvol.
    Geef iedere Nederlanse inwoner zo’n contract en alle problemen van verkiezingbelofte’s, oplichting, oneigenlijk gebruik, verkeersovertredingen, diefstal, inbraak enz.enz zijn in een klap opgelost
    In afwachting

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.