Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Akkoord biedt geen garanties voor de toekomst

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het gisteren ondertekende akkoord door VWS, zorgverzekeraars, ziekenhuizen en zelfstandige klinieken is een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting. Ziekenhuizen hopen dat VWS meedeelt in de kosten, mocht de groei van het zorgbudget toch boven de 2, 5 procent uit komen.
Akkoord biedt geen garanties voor de toekomst

Het akkoord gaat over de periode 2012 tot 2015. Tot dan deelt VWS mee in de kosten. Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de toezegging dat VWS een derde deel van de kostenoverschrijding in 2010 voor eigen rekening zal nemen. De overige kosten dragen de ziekenhuizen.

VWS betaalt mee

Voor 2010 is de verwachte overschrijding 405 miljoen euro, VWS neemt daarvan 140 miljoen euro op zich. De voorgenomen korting voor 2011 heeft VWS teruggebracht van 314 naar 233 miljoen euro. Alle partijen hebben afgesproken zich tot het uiterste in te spannen om overschrijdingen over 2011 te voorkomen. Voorzitter Roelf de Boer van de NVZ vereniging van ziekenhuizen is tevreden: “VWS neemt haar medeverantwoordelijkheid voor het zorgvolume. Ik heb er goede hoop op dat de minister, als dat nodig mocht zijn, dat in de toekomst weer doet.”

Kortingsinstrument

Een resultaatverplichting was niet mogelijk omdat zorgaanbieders en zorgverzekeraars een zorgplicht hebben en geen patiënten mogen weigeren. Toch denkt minister Edith Schippers voldoende mogelijkheden te hebben om de groei in de zorgkosten te beperken. “Twee en een half procent is nog steeds groei. Mocht er niets van terechtkomen, waar ik niet van uitga, dan houden wij het instrument om te korten.” Dit zogenoemde macrobeheersingsinstrument bestaat uit een generieke korting als de totale zorgkosten verder zijn gestegen dan 2,5 procent.

Alternatief

De NFU en NVZ zijn altijd fel tegenstander geweest van een generieke korting. Daarom zijn zij bezig met de ontwikkeling van een alternatief kortingsinstrument. In plaats van generieke kortingen werken de koepels aan een systeem van gedifferentieerde kortingen. Bert Bruggeman van de NFU: “Wij willen dat de kortingen alleen terechtkomen op de plek waar de overschrijdingen plaatsvinden.” Binnen een half jaar hopen de koepels met een alternatief te kunnen komen. Ook in de politiek vindt dit plan weerklank. VVD-Tweede Kamerlid Anne Mulder heeft een motie ingediend, met steun van Groen Links en ChristenUnie.

‘Onbestaanbaar’

De NFU zegt nu strenger te gaan letten op verwijzingen uit kleine ziekenhuizen, maar erkent geen patiënten te kunnen weigeren. De umc’s willen kwaliteit en kennis overbrengen aan kleine ziekenhuizen, zodat zij meer patiënten zelf kunnen blijven behandelen. Mochten ondanks alles de zorgkosten toch harder stijgen dan 2,5 procent dan zullen umc’s en zorgverzekeraars samen een oplossing moeten vinden, zegt Bruggeman. De umc’s krijgen wel last van het nieuwe financieringssysteem met DOT-zorgproducten dat in 2012 ingaat. In het DOT-systeem is namelijk onvoldoende rekening gehouden met zorgzwaarte, zeggen de umc’s. Umc’s krijgen daardoor te weinig betaald voor de behandeling van hun, overwegend, complexe patiënten. Bruggeman: “Dat betekent dat 700 miljoen euro niet gedekt is. Onbestaanbaar”. De NZa en DBC Onderhoud moeten flink aan de bak.” Bruggeman zegt desnoods weer met ZN en VWS om tafel te gaan zitten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Akkoord over inperking kosten ziekenhuiszorg

NFU: ‘academische zorg loopt gevaar’

Bill Clinton: ‘Ga zo door met Nederlands zorgstelsel’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Natuurlijk maken de UMC’s zich zorgen over cherry-picking door de kleinere ziekenhuizen. De kleinere ziekenhuizen zouden op hun beurt zich meer zorgen moeten maken over het cherry-picking door de ZBC’s. Ik snap niet dat de NVZ hier geen punt van maakt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.