Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch specialisten slaan alarm om tekort aan antibiotica

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maakt zich zorgen over het toenemende antibioticatekort in Nederland. Het gaat om de smalspectrum antibiotica. Door de beperkte uitwijkmogelijkheden luiden artsen en apothekers de noodklok.
antibiotica
Foto: Wikipedia

Het smalspectrum antibiotica, een middel dat specifieke bacteriën zoals long- en blaasontstekingen bestrijdt, is steeds moeilijker verkrijgbaar in Nederland. Daardoor zijn artsen vaak genoodzaakt om zwaardere antibiotica voor te schrijven. Dat vergroot de kans op resistentie. ‘Het probleem lijkt groter dan een aantal jaren terug en de uitwijkmogelijkheden beperkter’, vertelt CBG-vicevoorzitter Barbara van Zwieten.

Keerzijde antibioticabeleid

Het college vindt de terughoudendheid van artsen bij het voorschrijven van antibiotica positief. Door het toezicht van antibioticacommissies in ziekenhuizen kent Nederland een lage antibioticaresistentie. Maar dit beleid heeft ook nadelen. ‘De keerzijde van minder voorschrijven is dat het voor farmaceutische bedrijven minder interessant wordt om antibiotica te ontwikkelen of te behouden’, aldus Van Zwieten. Daardoor ontstaan er tekorten.

De afgelopen maanden waren zeven antibioticasoorten tijdelijk of langdurig niet leverbaar. Door het oplopende tekort grijpen artsen vaker terug op breder werkende antibiotica die nog wel verkrijgbaar zijn. Deze zijn echter duurder en hebben meer bijwerkingen. ‘De patiënt is hier de dupe van’, zegt de CBG-vicevoorzitter. Bovendien wordt bij gebruik van grof geschut het resistentierisico hoger vertelt Mark de Boer, internist-infectioloog in het LUMC, aan de Volkskrant.

Antibiotica economisch onaantrekkelijk

De fabrikanten en groothandelaren wijzen vooral naar de economische oorzaken van het tekort. Door de afloop van patenten op veel smalspectrum antibiotica zijn de prijzen gedaald. Daarnaast is de afzet in Nederland laag door het strikte antibioticabeleid.

Het tekort aan smalspectrum antibiotica wordt bovendien veroorzaakt door een grondstoftekort bij leveranciers. Door de strenge eisen, controles en lage tarieven is antibioticaproductie minder interessant. Daardoor zijn er nog maar een paar fabrikanten overgebleven. Het beperkte aantal fabrikanten vergroot de kwetsbaarheid en leidt tot weinig uitwijkmogelijkheden, aldus Martin Favié, voorzitter van Bogin, tegen de Volkskrant.

Oplossing

Vorig jaar is er een meldpunt door het CBG en de IGJ in het leven geroepen om geneesmiddelentekorten te melden, waarna er gesprekken met fabrikanten worden gevoerd. Ook wordt er met andere landen onderhandeld om antibiotica te importeren. Maar er moet de komende periode gewerkt worden aan structurele oplossingen, pleit CBG-vicevoorzitter Van Zwieten. VWS ‘herkent het probleem’. Er loopt een onderzoek dat moet uitwijzen of de vergoedingen voor antibiotica kunnen worden verbeterd, meldt het ministerie. Er komen volgens het departement al wat maatregelen aan om tekorten beter het hoofd te bieden, zoals het vereenvoudigen van de importprocedures. Ook moeten verzekeraars bijvoorbeeld leveringsgaranties met fabrikanten afspreken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.