Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Albert Schweizer ziekenhuis wint prijs patiënt veiligheid

Redacteur Zorg+Welzijn
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft de Patiëntveiligheid Award 2011 gewonnen. Het project ‘Mortaliteit als motor voor kwaliteitsverbetering’ kreeg de meeste stemmen. Dankzij het project is het sterftecijfer en het aantal reanimaties op verpleegafdelingen drastisch afgenomen.
Albert Schweizer ziekenhuis wint prijs patiënt veiligheid

Het project ‘Mortaliteit als motor voor kwaliteitsverbetering’” kreeg verreweg de meeste stemmen – 1305 van de 2482 – in de eindstrijd tussen drie ziekenhuizen. Als gevolg van dit veiligheidsinitiatief is het aantal reanimaties op verpleegafdelingen in het Albert Schweitzer ziekenhuis afgenomen met 50 procent. De onder patiënten met ernstige sepsis (bloedvergiftiging) is afgenomen naar 13,6 procent, terwijl dit percentage landelijk op 31,7 procent ligt.

Bewezen

De uitreiking van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2011 was de afsluiting van de Week van de patiëntveiligheid, van 14 tot en met 18 november. De week is bedoeld om in alle Nederlandse ziekenhuizen medewerkers en patiënten meer bewust te maken van de patiëntveiligheid. De jaarlijkse Nationale Patiëntveiligheid Award wordt uitgereikt aan het initiatief dat een bewezen concrete en meetbare bijdrage levert aan het reduceren van vermijdbare onbedoelde schade. Daarnaast wordt gekeken of het initiatief dat als een ‘good practice’ kan dienen voor andere ziekenhuizen.

Opvallend

Directeur-generaal Leon van Halder van het ministerie van VWS huldigde in Dordrecht het winnende ziekenhuis. Hij memoreerde dat het Albert Schweitzer ziekenhuis “een verbluffend resultaat heeft behaald”. Het ziekenhuis heeft de opvallende verbeteringen bereikt door patiëntendossiers en sterftecijfers uit het verleden slim en diepgaand te analyseren en om te zetten in verbeterpunten. Zo wordt een Spoedinterventieteam naar verpleegafdelingen geroepen zodra een patiënt signalen vertoont die duiden op verslechtering van zijn toestand. De sterfte aan sepsis werd teruggebracht door de invoering en strikte hantering van een checklist om sepsis vroeg te herkennen, in combinatie met de verplichting om binnen een half uur starten met antibiotica- en vochttoediening.

Lees ook:

Ton Berns krijgt Josephine Nefkens Prijs

Frankelandgroep wint Jenneke van Veen-prijs

Sint Franciscus Gasthuis wint Nationale Zorg Jaarprijs

UMC Utrecht wint Amerikaanse prijs met serious game

4 REACTIES

  1. De naam van het project en de prijsuitreiking (zie foto) doen nogal morbide aan. Hoe meer doden hoe harder de motor draait. Het project is op zich niet nieuw en had eigenlijk veel eerder gestart moeten zijn. Maar dat is nog niet alles. Wanneer men vertrekt vanuit een hoge mortaliteit als uitgangspositie, dan kunnen de uitkomsten verbluffend zijn. Vanuit die gedachte heb ik toch enige scepsis voor de uitverkiezing. Het hoort eigenlijk niet.

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn eerste reactie is , Van harte gefeliciteerd met dit succes en belangrijk is ; Vasthouden dit succes. Het ASZ is op de goede weg na een moeilijke periode , o.a. nieuwbouw , etc.. De RvB is een goed voorbeeld , hoe het wel kan in de Zorg.De Client zal dit succes zeker belonen met meer PR aan de koffie / borrel tafel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.