Alle veranderingen van het pgb in 2015

Schafte het vorige kabinet het persoonsgebonden budget (pgb) nagenoeg af, de huidige regering heeft het pgb verankerd in vier zorgwetten: de Jeugdwet, de Wmo, de Wlz en de Zvw. In dit nieuwe jaar 2015 zal blijken hoe het pgb zich in de praktijk handhaaft. Hier de veranderingen voor het pgb op een rij.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Alle veranderingen van het pgb in 2015
Foto: ANP - Roos Koole

Het trekkingsrecht

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt vanaf 1 januari zorgverleners die in dienst zijn van pgb-houders. Voorheen kregen houders van een persoonsgebonden budget (pgb) het zorgbudget nog op de eigen rekening gestort. Vanaf 2015 komt het budget in opdracht van VWS op een rekening van de SVB, die er zorgverleners mee betaalt ten behoeve van budgethouders.

Pgb uitgegeven door gemeente

Vorig jaar werden alle pgb’s uitgegeven door het zorgkantoor. Vanaf dit jaar krijgen veel budgethouders – in Wmo en Jeugdwet – hun zorg via de eigen gemeente. Gemeenten hebben beleidsvrijheid in hoe ze deze taak zullen uitvoeren.

Nieuwe zorgprofielen

8
260

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Onze dochter heeft ZZP 5, kregen bericht alles gewoon door zal gaan, echter via SVB, de rekening van dochter die wij met veel moeite op haar eigen naam had gekregen, kunnen we nu dus l weer op zeggen. In 2013 hadden wij 11000 Euro meer te besteden. Zodat we ne onze dochter nu 7 dagen per maand thuis MOETEN houden, de budget garantie zit er nu niet meer bij, nu 2 dagen per week. Ze komen haar pas om 9.50 uur ophalen. Ben huisman geworden en ook oppas geworden voor kleinzoon. Ik had eerst ’t geluk dat ik betaald wordt uit het PGB. De vergoeding is nu zo klein dat ik niet weet hoe er uit moet komen. Kan het PGB weer om laten zetten naar natura, dat er dan wel gewoon 9 dagdelen betaald worden voor t Activiteiten Centrum, maar dat er voor de overige hulpverleners thuis, w.o. ik zelf dus er ruim 960 Euro te weinig beschikbaar gesteld wordt’. Zit nu te schuiven met de diverse posten. Heb t afgelopen jaar geld bij moeten storten naar de PGB rekening.

  3. De mens als zorgbehoeftig individu wordt het prooi van ambtelijk heen- en weer gedoe, veel registreren, van veel papier, veel praten, en veel langs elkaar heen werken, met als rode lijn: een verdwaalde ambtenaar bepaalt of het zorgbehoeftig mens in aanmerking komt voor zorg á een verassende prijs! De politieke meerderheid in NEDERLAND is ziek tot op het bot en de zieke medemens is een lastig- en ongewenst geval!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.