Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulancedienst zet live-beelden in

Redacteur Zorgvisie
Ambulances waarin live videobeelden en echografische beelden kunnen worden gemaakt en verstuurd naar artsen in het ziekenhuis. Daarvan maakt de ambulancedienst RAV Hollands Midden sinds kort gebruik.
ambulance.ravu.foto carina van aartsen.jpg
Foto: Carina van Aartsen

Het is de eerste ambulancedienst in Europa die gebruikmaakt van een dergelijke service, meldt RAV Hollands Midden. Alle 35 ambulances die onder die dienst vallen, worden uitgerust met het telemedicineconcept Tempus. Daarmee kunnen niet alleen videobeelden en echo’s worden doorgestuurd naar artsen in het ziekenhuis, maar kunnen ook meetwaarden zoals hartritme, bloeddruk en ademhaling worden verzonden.

Voordelen voor ambulancedienst
Doordat de gegevens direct kunnen worden verzonden, kan een arts vanuit het ziekenhuis meekijken met de ambulancemedewerkers en samen met hen beslissen wat op dat moment de beste behandeling is voor een patiënt. Daarnaast zijn artsen al voordat de patiënt het ziekenhuis heeft bereikt precies op de hoogte van wat er met hem of haar aan de hand is en welke behandeling al is gestart. Ook kan een arts ingrijpen als iemand onnodig een ambulance heeft gebeld, om te voorkomen dat mensen naar de spoedeisende hulp worden vervoerd terwijl ze daar eigenlijk niet thuishoren. Dagblad van het Noorden meldt dat de aanschaf van de Tempus monitoren minstens een miljoen kost. Dit bedrag wordt bij RAV Hollands Midden door zorgverzekeraars betaald. 

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-Health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.