Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulancepersoneel houdt stiptheidsacties

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De vakbonden hadden het eind april al aangekondigd: medewerkers van de ambulance gaan stiptheidsacties houden. Het overleg met werkgever Ambulancezorg Nederland is mislukt.
Ambulancepersoneel houdt stiptheidsacties
Foto: Carina van Aartsen

FNV-bestuurder Fred Seifert: ‘Wij willen vooral de bedrijfsvoering treffen van de werkgevers. De acute zorg komt niet in gevaar, dat garanderen wij. Wellicht dat in het ziekenvervoer tussen zorglocaties mensen af en toe wat langer moeten wachten.’ De vakbonden eisen 2,5 procent meer loon, vermindering van de werkdruk en een betere regeling voor werknemers boven de 50 jaar.

Oudere werknemers

Seifert: ‘Het werk op een ambulance is zwaar en hectisch. Om dat tot je 67ste te doen, is niet realistisch. Toen deze cao tot stand kwam, is afgesproken dat voor personeel vanaf hun 50ste een tweede loopbaan wordt geregeld. Nu wij dat willen concretiseren, wil Ambulancezorg Nederland ineens niet meer.’ De aanwas van jongere verpleegkundigen op de ambulance dreigt te stokken, weet Seifert. Dat komt omdat de lonen steeds meer uit de pas lopen met de cao ziekenhuizen. Het werk wordt daardoor minder aantrekkelijk. ‘Het verschil met een verpleegkundige op de intensive care is nu al 200 euro bruto per maand.’ Ambulanceverpleegkundigen zijn meestal opgeleid tot IC-verpleegkundige en hebben daarna een eenjarige opleiding gevolgd om zelfstandig op de ambulance te mogen werken.

Stiptheidsacties

De ambulancemedewerkers werken niet meer over, draaien geen extra diensten en claimen hun pauzes. Ritformulieren worden niet meer direct digitaal ingevuld omdat dit voor extra verhoging van de werkdruk zorgt, zegt Seifert: ‘Tijdens het bewaken van de patiënt, moet een ambulanceverpleegkundige ook gedurende de rit een overdrachtformulier invullen. De werkgever wil dat omdat de zorgverzekeraar dan direct bericht krijgt. Maar het is wel een extra taak erbij. Ik vergelijk het met What’s-appen achter het stuur. Ambulanceverpleegkundigen besteden nu al hun tijd aan de patiënt en doen de overdracht mondeling en schriftelijk achteraf.’

Ambulancezorg Nederland

Ambulancezorg Nederland is van mening er alles aan te hebben gedaan om de onderhandelingen tot een goed eind te brengen. ‘Het is jammer dat de bonden nu tot actie zijn overgegaan want er zijn genoeg aanknopingspunten.’ De duurzame inzetbaarheid zou zich volgens AZN niet alleen moeten richten op ouderen maar ook op jongeren. Als ouderen minder nachtdiensten draaien, worden jongere onevenredig belast. Bovendien kan dit per persoon verschillend liggen. De werkgever ziet de oplossing in individueel maatwerk door middel van een persoonlijk budget voor iedere werknemer. Volgens een woordvoerder staat de deur van Ambulancezorg Nederland altijd voor de bonden open. Of de werkgever last krijgt van het niet invullen van digitale ritformulieren ‘zal moeten blijken.’

Acties

De stiptheidsacties staan de komende drie tot vier weken op het programma. Voor de periode daarna zitten er zwaardere acties in het vat. Wat voor soort acties dit zijn, wil de FNV nog niet zeggen.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.