Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ambulancezorg door brandweer is professioneel onmogelijk’

Mark van Dorresteijn
Het uitvoeren van ambulancezorg door brandweerlieden is professioneel niet mogelijk. Dat zegt Albert van Eldik, voorzitter V&VN Ambulancezorg, naar aanleiding van een bericht over de integratie van brandweer en ambulancezorg.
‘Ambulancezorg door brandweer is professioneel onmogelijk’

“Technisch gezien zou het besturen van een ambulance door een brandweerman, met de nodige opleiding en bijscholing, nog wel kunnen”, meent Van Eldik. “Maar medisch en verpleegtechnisch gezien is er een wereld van verschil. Uiteraard kunnen brandweer en ambulancezorg in voorkomende gevallen dienstbaar zijn aan elkaars professie.” Samenwerking in de vorm van huisvesting ziet de voorzitter wel zitten. Dat geldt volgens Van Eldik ook voor hulpverlening op straat, bij ongevallen en bij complexe technische hulpverlening. “Deze samenwerking zal altijd blijven bestaan. Maar het overnemen van elkaars rollen en kwalificaties is een professionele onmogelijkheid, zowel vanuit brandweer- als vanuit ambulanceperspectief.”

Integratie brandweer en ambulancezorg

Brandweercommandant Elie van Strien van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond stelde dat ambulancezorg en brandweer meer van elkaars expertise gebruik moeten maken. Zo kan volgens Van Strien de chauffeur van een brandweerwagen ook op een ambulance rijden, omdat beiden zijn opgeleid om onder druk en stress snel op locatie te zijn. Het idee van Van Strien werd naar voren gebracht in bezuinigingsplannen in opdracht van de twintig gemeenten in de veiligheidsregio. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Brandweer en ambulancezorg kunnen samen’

Aanbesteding ambulancezorg definitief van tafel

Rapid Responder versterkt ambulancepost Friesland

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De brandweer pleit m.i. ook niet om op de stoel van de (verpleegkundig) begeleider te gaan zitten. Veel meer willen ze ondersteunend een taak vervullen in de ambulancezorg. Gelet op de ontwikkelingen rondom de differentiatie van zorg, zoals die actueel is in de ambulancezorg, moet ook zeker gekeken worden naar de inzet van brandweermensen. Zo worden in de regio Rijnmond brandweereenheden ingezet als first responders. De inzet van AED’s heeft al de nodige positieve resultaten geboekt. Ook kan ik me voorstellen, dat in moeilijk bereikbare gebieden, verpleegkundigen (eventueel met een brandweeropleiding) meerijden op brandweervoertuigen. Dit om op te kunnen treden als rapid-responders. Hij/zij wordt daarbij ondersteund door zijn andere collega’s. Dit in afwachting van de ambulance. LAten we op dit dossier dus niet wegkruipen in onze eigen stellingen, maar de uitdagingen aangaan om te zoeken naar samenwerking. Daar wordt toch geen patient slechter van.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.