Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulancezorg Fryslân wil Friesland veroveren

Mark van Dorresteijn
Het Antonius Ziekenhuis Sneek en het UMCG Ambulancezorg starten samen Ambulancezorg Fryslân. De nieuwe organisatie wil de vergunning binnenhalen om de ambulancezorg in heel Friesland te verzorgen.

Het ministerie van VWS gaat in 2010 de vergunningen voor ambulancezorg opnieuw verdelen om deze efficiënter, beter en goedkoper te organiseren. Alle huidige vijftig vergunninghouders raken hun vergunning kwijt. Via een aanbestedingsprocedure krijgen 25 partijen volgend jaar na de zomer een nieuwe vergunning. Die heeft een looptijd van onbeperkte duur.

Ambulancezorg Fryslân in slag om Friesland

De huidige vergunninghouders proberen met samenwerking sterker te staan. Ook het Antonius Ziekenhuis Sneek en het UMCG Ambulancezorg willen samen de slag in Friesland winnen. Momenteel hebben zij samen een marktaandeel van circa veertig procent. De overige zestig procent is in handen van de Kijlstra Ambulancegroep. Ook die organisatie wil inschrijven voor heel Friesland. Slechts een van de partijen kan een vergunning krijgen.

Overkoepelende CAO Ambulancezorg

Of de winnaars van de aanbesteding worden verplicht tot overname van het personeel van de verliezende organisatie hangt af van de onderhandelingen over een overkoepelende cao voor ambulancezorg. Drie betrokken werkgeversorganisaties hebben tot 1 november de tijd om eruit te komen met de vakbonden. De minister van Sociale Zaken moet die cao vervolgens algemeen bindend verklaren.

Aanrijtijd verbeteren

Ambulancezorg Fryslân zet in op kwaliteit en innovatie om de vergunning binnen te halen. De organisatie wil extra ambulanceposten openen om in een groter gebied de aanrijtijd voor ambulances binnen de wettelijke norm van vijftien minuten te halen. “Vooral in afgelegen landelijke gebieden is het problematisch om aan die norm te voldoen”, zegt woordvoerder Roel Barkhof. “Het ministerie van VWS eist dat in 87 procent van het werkgebied die norm wordt gehaald. Wij zitten op ruim negentig. Een honderdprocentscore is veel te kostbaar. Daarvoor moet je veel extra posten openen en extra personeel aannemen dat dan vervolgens veel te weinig werk heeft en onvoldoende ervaring op doet.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Helft ambulances te laat in ziekenhuis

‘Commercie bedreigt ambulancezorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.