Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

AMC en VUmc krijgen gezamenlijk bestuur

Mark van Dorresteijn
AMC en Vumc krijgen een gezamenlijke raad van bestuur en willen op termijn op dezelfde locatie werken. Een fusie is volgens de ziekenhuizen nog niet aan de orde, maar ze sluiten niet uit dat het daar op termijn toe komt.
AMC en VUmc krijgen gezamenlijk bestuur

De ziekenhuizen hebben vandaag de concrete plannen bekend gemaakt voor de onderlinge samenwerking. Een aantal partijen, waaronder de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de Nederlandse Zorgautoriteit, banken en verzekeraars, moeten zich nog uitspreken over de alliantieplannen. De ziekenhuizen hopen tegen het einde van het jaar het adviestraject te hebben afgerond.

Veranderingen

De zorg voor moeder en kind gaan naar het AMC, bevallen kan straks niet meer in het VUmc. De neurologie en neurochirurgie worden verzorgd door het VUmc.  Kankerzorg wordt geconcentreerd in één Amsterdams oncologisch centrum. Beide ziekenhuizen behouden een afdeling spoedeisende hulp, maar bepaalde complexe behandelingen worden geconcentreerd: kindergeneeskundige en verloskundige spoedeisende zorg gaat bijvoorbeeld naar het AMC. Spoedeisende neurologie en neurochirurgie, bijvoorbeeld bij de behandeling van beroertes, dwarslaesies en hersenbloedingen, worden uitgevoerd bij het VUmc.

Samenwerking

De ziekenhuizen willen door de samenwerking ondanks de economische krimp en bezuinigingen, toch verbeteringen kunnen doorvoeren op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Het definitieve besluit over de samenwerkingsplannen wordt naar verwachting in maart 2014 genomen. (Bron: ANP)

2 REACTIES

  1. De vraag is: wie willen dit, wie vragen hierom? Fuseren om beter te kunnen samenwerken? In bestuurlijke hoogspanningsperiode lopen vele medische processen vertraging op. Zijn er in Amsterdam ineens geen cultuurverschillen en bloedgroepen meer? Waarom worden dit soort MANAGEMENT AMBITIES zo rooskleurig voorgesteld? Concurrentie en keuzes in zorg zijn toch geen obstakels? Wie bedenkt dit alles? Mijn advies zou zijn: management inkrimpen en professionals de ruimte geven voor samenwerking en concurrentie. Klinkt misschien tegenstrijdig, maar werkt als een tierelier

  2. Lees alle reacties
  3. Meer dan een jaar geleden hebben beiden bestuurlijk al besloten te gaan fuseren, dat besluit wordt dus voor de buitenwacht in 2014 genomen. Spreek dat dan ook gewoon uit en probeer er niet voor de zoveelste keer omheen te praten, het wordt gewoon één UMC. Ik zou zeggen, geef Loek Winter de opdracht om dit in elkaar te schuiven en voor het eind van het jaar ligt er een uitgewerkt plan en blijkt tevens dat het vele miljoenen goedkoper en efficienter kan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.