Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AMC start met zwarte doos tijdens operatie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het AMC gaat beginnen met het vastleggen van operaties in de medische variant van de zwarte doos in de luchtvaart. Op 8 juni voert chirurg Marlies Schijven de eerste operatie met zwarte doos uit.
Zwarte door.fotolia.jpg
Fotolia

Patiëntveiligheid
Deze Surgical Black Box is een computersysteem dat alle gegevens tijdens een operatie registreert, combineert en analyseert om gerichte feedback te kunnen geven aan het operatieteam. Het systeem is afkomstig uit Canada en het AMC is het eerste Europese ziekenhuis dat het systeem mag uittesten. Medewerkers zouden door de zwarte doos meer inzicht moeten krijgen in het functioneren van henzelf en het OK-team.  Op 8 juni voert hoogleraar chirurgie Marlies Schijven de eerste Black Box-geregistreerde operatie uit.

Zwarte doos
Het idee van de Surgical Black Box is ontwikkeld door hoogleraar Chirurgie van de universiteit van Toronto, Teodor Grantcharov, in nauwe samenwerking met Air Canada. Alle data die tijdens een operatie wordt gegenereerd door de apparatuur op de OK worden in samenhang geanalyseerd.  Hieronder vallen alle gegevens uit de anesthesie-apparatuur en de laparoscopische toren van de chirurg, de temperatuur op de operatiekamer, de OK-deurbewegingen en het geluidsniveau.  Videobeelden en geluidsopnamen vullen de analyse aan.

OK
De Surgical Black Box verbindt het ‘internet of things’, het concept dat apparaten met elkaar communiceren zonder tussenkomst van de mens. De software van de Black Box markeert momenten die als afwijkend kunnen worden beschouwd, waarna ervaren chirurgen van de universiteit van Toronto deze momenten analyseren. De analyse komt in een rapportage terug naar het operatieteam van het AMC dat deze vervolgens binnen 24 uur na bespreekt. Dit biedt de chirurg, anesthesist en medewerkers van de operatiekamer optimaal inzicht in hun handelen en komt de patiëntveiligheid ten goede.

Radboud UMC
Ook het Radboud UMC in Nijmegen begon vorig jaar met een Black Box-systeem en gebruikt daarbij  audio- en video-opnames. De Surgical Black Box is het eerste systeem dat alle data in de OK verbindt en in samenhang met video en audio-opnames geautomatiseerd analyseert. Het gebruik van de Black Box in Amsterdam start met een testfase. Uitvinder Grantcharov is van 6 tot 13 juni in Nederland en zal op 9 juni aanwezig zijn tijdens de operatie van Marlies Schijven.  

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. Lees het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.