Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amerikaans voorstel om patiënt inzage te geven in lijst EPD-bezoekers

Mario Gibbels
In Amerika heeft het departement van Health and Human Services (HHS) een nieuwe regel voorgesteld die patiënten inzage geeft in wie zijn of haar elektronisch patiëntendossier heeft bekeken.
Amerikaans voorstel om patiënt inzage te geven in lijst EPD-bezoekers

Dit zou inhouden dat gezondheidszorginstellingen en daaraan gerelateerde instellingen moeten gaan bijhouden wie een bepaald EPD heeft ingezien. Ongeacht of dit een arts is of een data-typist.

Bescherming

“Het recht van iemand om te weten wie zijn of haar gezondheidsinformatie heeft ingezien of gebruikt, moet beschermd worden. Dat is belangrijk’’, aldus Rachel Seeger, woordvoerder van de HHS in de USA Today eerder deze week. Het HHS (HHS) is het instituut van de Amerikaanse overheid dat het welzijn en de gezondheid van de Amerikanen waarborgt.

Ook in Nederland was er sprake van dat patiënten het EPD zouden moeten kunnen inzien, maar daar bleken de nodige haken en ogen aan te zitten.

Britney Spears

Als voorbeeld noemt het artikel in The USA Today, het geval van de zangeres Britney Spears; Het UCLA Medical Center zag zich genoodzaakt verschillende werknemers te ontslaan omdat zij inzage hadden gehad in haar medische data zonder direct betrokken te zijn geweest bij de zorg voor haar. Als de nieuwe regel wordt ingevoerd, zou Spears kunnen zien wie haar medisch dossier hebben ingezien.

Vechtscheidingen en identiteitsdiefstal

De Amerikaanse krant noemt ook identiteitsdiefstal en echtscheidingen als voorbeelden waarbij iemand inzage zou willen hebben in de lijst van mensen die zijn/haar dossier hebben bekeken.

Weinig verzoeken

Sinds 2005 moeten gezondheidsinstellingen als ziekenhuizen een intern logboek bijhouden van wie de EPD’s inziet. Om deze logboeken bij patiënten aan te bieden zou lastig kunnen zijn, omdat een dergelijk logboek data van verschillende afdelingen kan bevatten afkomstig van tientallen mensen. “De last kan behoorlijk zijn’’, aldus Adam Greene, de voornaamste schrijver van het voorstel. “De federale overheid heeft negentig grote gezondheidsorganisaties gevraagd hoeveel patiënten om deze data hebben gevraagd, maar het bleek dat per instelling slechts twintig mensen een verzoek hebben ingediend sinds begin 2003.” Dat lage aantal kan een uitvloeisel zijn van het feit dat men niet wist dat ze het konden vragen, aldus Greene.

Strafbaar

Als het voorstel wordt goedgekeurd, treedt de regel per januari 2013 in werking, en kan schending van de privacywet tot een boete of de aanklacht van een strafbaar feit leiden, aldus USA Today.

Bron: USA Today

Lees ook:

Schippers: Nog geen elektronische inzage EPD

CG-Raad: ‘Schokkend dat controle inzage EPD niet kan’

Medewerkster zorginstelling baan kwijt na inkijk EPD

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.