Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam hoogste zorgkosten via basisverzekering

Mark van Dorresteijn
De gemiddelde Amsterdammer maakte 2839 euro zorgkosten vanuit de basisverzekering. Van de vier grote steden is Amsterdam daarmee koploper. Dat blijkt uit de zorgthermometer ‘Een sterke eerste lijn’ van Vektis, het informatiecentrum voor de zorg.
Amsterdam hoogste zorgkosten via basisverzekering

Het gemiddelde in Nederland komt neer op 1975 euro. In Utrecht zitten ze daar net onder met 1832 euro. In Den Haag en Rotterdam liggen de bedragen respectievelijk op 2117 en 2168 euro. De lagere zorgkosten in Utrecht worden waarschijnlijk deels verklaard doordat er relatief veel studenten wonen en de bevolking hierdoor gemiddeld genomen wat jonger is. Hoewel er in Amsterdam in absolute aantallen meer studenten wonen dan in Utrecht is in Amsterdam ongeveer een op de zeven inwoners een student en in Utrecht ongeveer een op de vijf. Een opvallende uitschieter in Amsterdam is de ggz; het bedrag per verzekerde ligt hier ruim twee keer boven het landelijk gemiddelde.

Populatiegebonden bekostiging

Vektis berekende (rapport) de kosten per verzekerde van de vier grote steden als voorschot op de populatiegebonden bekostiging die in het regeerakkoord genoemd wordt. ‘De analyses die Vektis in de zorgthermometer maakt, laten zien hoe we declaratiegegevens op verschillende niveaus kunnen gebruiken om zo de zorgkosten van een bepaalde wijk of stad te bepalen. Dat inzicht is voor populatiegebonden bekostiging belangrijk’, zegt Martien Boumans, beleidsadviseur Zorg bij ZN.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.