Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Amsterdam zet eigen zorginspectie op

Een Amsterdamse 'zorginspectie' moet de vele problemen te lijf gaan die er zijn in de hoofdstedelijke zorginstellingen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Amsterdam zet eigen zorginspectie op

 

 

De Amsterdamse gemeenteraad heeft in meerderheid ingestemd met een motie van de SP die de opzet van een eigen, gemeentelijke, zorginspectie bepleit.

 

Zwartboeken

SP-raadslid Maureen van der Pligt stelde ‘zwartboeken’ op over misstanden bij Cordaan, Osira en Amsta. Zij dringt al jaren aan op een betere klachtafhandeling in zorginstellingen: ‘De klachtafhandeling is al jaren abominabel. Alleen familieleden of bewoners kunnen klagen, medewerkers kunnen nergens terecht. Ook worden alle klachten door klachteninstanties afzonderlijk afgehandeld, niemand kijkt naar het grotere geheel. En de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het te druk.’

Gemeentelijke zorginspectie

Hoewel wethouder Erik van der Burg het voorstel nu

5
43

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

5 REACTIES

  1. Ik vraag me af of dit een verstandige zet is van de stad Amsterdam…
    Beter is intensieve samenwerking met de IGZ en bijvoorbeeld een tussenpersoon die de werkwijze van de IGZ goed kent en extra bezoeken uitvoert. De wetten, veldnormen en vervolgstappen behoren namelijk op zelfde wijze beoordeeld te worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat de Inspectie (IGZ) op een gegeven moment ziet, zien de medewerkers al veel eerder. De medewerkers vormen de eigen ‘inspectie’ van de instelling. Wanneer men niet naar hen luistert, krijg je ‘VU’ en ‘AMC’ toestanden. En dan toestanden van uitersten. Aan de ene zijde krijg je Klokkenluiders en aan de andere kant het Openbaar Ministerie. Het is maar waar je voor kiest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.