Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apothekers hekelen inzameling medicijnafval

De inzameling van medicijnafval in Nederland is een ratjetoe volgens apothekerskoepel KNMP. Apothekers moeten in veel gemeenten grote bedragen betalen voor de afvoer van medicijnafval.
medicijnIstock1400.jpg
Foto: IStock

45 procent van de Nederlandse gemeenten laat de apotheker betalen voor het inzamelen en verwerken van medicijnafval. Apothekers betalen aan commerciële afvalverwerkingsbedrijven tot 7.500 euro per jaar. Voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP: ‘Wij vinden het vanzelfsprekend dat in alle gemeenten van Nederland het afhalen en verwerken gratis is. En dat apothekers dan dus ook allemaal bereid zijn in te zamelen.’

Misverstand
Staatssecretaris Sharon Dijksma (IenM) spreekt van een ‘misverstand’ dat apothekers moeten betalen voor afvoer van medicijnafval van burgers. Dit om te voorkomen dat medicijnen in het grondwater terechtkomen. ‘De inzameling bij de apotheek kan gezien worden als een vooruitgeschoven post van de gemeentelijke kca-inzameling’, stelt Dijksma half november in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Carla Dik (CU). Ze vindt het ‘heel belangrijk dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen.’

Kosten
Vooral bij kleinere gemeenten lopen de kosten voor apothekers op tot duizenden euro’s per jaar voor vervoer en verwerking van medicijnafval. Met name in Brabant, Zeeland en Flevoland is dit het geval. Uitzondering is heel Utrecht, waar de provincie alle kosten voor haar rekening neemt. In het geval van de vier grote steden draagt de gemeente alle kosten. Van de G32 laten Eindhoven, Zoetermeer en Maastricht apothekers voor de rekening opdraaien.

Dossier Verspilling in de Zorg
Overbehandeling, gebrekkige afstemming, overbodige administratieve handelingen, fraude en misbruik. Het zijn vormen van verspilling. Door deze verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.