Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apothekers ontwikkelen uniform medicatieoverzicht

Mark van Dorresteijn
De apothekersorganisaties KNMP, NVZA en de organisatie voor de informatiehuishouding van apotheken ORIA hebben apothekers opgeroepen om actief gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheid om aan patiënten een gestandaardiseerd medicatieoverzicht mee te geven.
Apothekers ontwikkelen uniform medicatieoverzicht

Tot nu toe waren er verschillende versies van medicatieoverzichten in gebruik. Dit was afhankelijk van het type ICT-systeem in de apotheek. Voor de zorgverleners en patiënten die deze overzichten nodig hadden, was deze diversiteit verwarrend en werkte fouten in de hand. Op initiatief van KNMP, NVZA en ORIA is daarom een standaard opgesteld. Deze standaard is nu door de ICT-leveranciers ingebouwd in alle apotheekinformatiesystemen. Daardoor kunnen apothekers in ons land met één druk op de knop een A-4 formaat, uniform medicatieoverzicht uitprinten en aan patiënten meegeven. Met name in foutgevoelige situaties, zoals opname en ontslag uit het ziekenhuis, zal het medicatieoverzicht bijdragen aan grotere patiëntveiligheid.

Richtlijn Overdracht medicatiegegevens

Bij het opstellen van de standaard is uitgegaan van de richtlijn Overdracht medicatiegegevens in de keten die eerder al was opgesteld door 19 verschillende koepels in de gezondheidszorg. Deze richtlijn definieert welke gegevens nodig zijn voor veilige overdracht van medicatiegegevens van de ene zorgverlener naar de andere zorgverlener: patiëntgegevens, gebruikte en gestopte medicatie, reden van voorschrijven, allergieën en relevante informatie over laboratorium waarden. Ook gebruik van andere medicatie zoals zelfzorg- of homeopathiemiddelen is – indien bekend – opgenomen in het medicatieoverzicht. De komende tijd zal dit medicatieoverzicht met de 19 koepelorganisaties worden geëvalueerd en verder ontwikkeld.

Risico’s gebrekkige informatie-uitwisseling

In haar rapport ‘De Staat van de Gezondheidszorg’ gaf de Inspectie voor de Gezondheidszorg zeer onlangs nog aan dat risico’s die in de zorg ontstaan door gebrekkige informatie-uitwisseling tussen zorgverleners en instellingen niet automatisch kunnen worden opgelost door de toepassing van ICT. Zeker nu het voor zorgverleners in veel gevallen nog niet mogelijk is om digitaal patiëntgegevens uit te wisselen, biedt het papieren medicatieoverzicht uitkomst, zo stellen de partijen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.