Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

App laat beademde IC-patiënten weer communiceren

Mark van Dorresteijn
De afdeling Intensive Care (IC) van het UMC St Radboud heeft een iPad-app ontwikkeld voor IC-patiënten, genaamd voICe. Hiermee kunnen IC-patiënten die aan de beademing liggen, en dus niet kunnen praten, veel gemakkelijker met hun naasten en met zorgprofessionals communiceren.
App laat beademde IC-patiënten weer communiceren

Tot nu toe communiceren patiënten die aan de beademing liggen met liplezen of een letterbord. De betrokken ervaren hierdoor regelmatig onbegrip, frustratie en machteloosheid. Judith van Kol (kinder IC verpleegkundige) bedacht een applicatie voor de iPad, die ze samen met Pieter Reintjes (senior IC verpleegkundige) en Willem Roudijk (adviseur patiëntenzorg IC) verder ontwikkelde.

voICe

De app voICe heeft een schrijf- en toetsenbordscherm en is daarnaast speciaal gericht op de mogelijkheden en beperkingen van een IC-patiënt. De patiënt kan door het aanraken van pictogrammen aangeven ergens behoefte aan te hebben of een probleem of gemoedstoestand duidelijk maken. Na het aanraken van een pictogram spreekt de app uit wat de patiënt wil vertellen. VoICe-thema’s zijn onder meer; mijn gevoelens, mijn lichaam, mijn behandeling, mijn verzorging en mijn ontspanning. Voor kinderen is een speciaal ontspanningsscherm ontwikkeld. Binnen de app krijgt het onderwerp pijn extra aandacht. Een patiënt kan in de app aangeven waar hij pijn heeft en hoeveel pijn. Verder kunnen familieleden videoboodschappen opnemen voor de patiënt. Het gebruik van voICe vraagt weinig spierkracht en motoriek en is eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen.

Bediening

De app is ook te bedienen met een eenknopssysteem door gebruik te maken van een kleine adapter voor de iPad. Hierdoor kunnen ook mensen met een afwezige handmotoriek – denk aan aandoeningen met verlammingen als gevolg – de pictogrammen scannen, kiezen en activeren met een enkele light pressure knop, een lipbel, een blaasbel of andere speciale bedieningsknop. Dit is een belangrijke ontwikkeling, omdat er tot nu toe voor hen zeer weinig andere eenvoudige communicatietechnieken voorhanden zijn.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.