Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Argwaan over beslisregels bij zzp’s

AWBZ-aanbieders zijn blij met het principe van zorgzwaartebekostiging, maar minder met de uitwerking. Ze zijn kritisch over het ‘rondrekenen’ van de tarieven en de beslisregels.

“In wezen worden onze cliënten beduveld”, zegt bestuursvoorzitter Jan Eefsting van Zorgcombinatie Zwolle in het magazine van Zorgvisie dat deze week verschijnt. Omdat de invoering van zzp’s niet mag leiden tot hogere totale kosten, zijn de prijzen op voorhand verlaagd om het budget ‘rond te rekenen’. Zodat cliënten minder zorg krijgen dan in hun zzp staat,constateert Eefsting.

Onbetrouwbaar

Veel argwaan is er over de onverwachte ‘aanscherping’ van de beslisregels die bepalen welk zzp iemand krijgt. Daardoor zijn veel cliënten vorig najaar in lagere zzp’s beland. Volgens validatieonderzoek door bureau HHM, ontwerper van de zzp’s, is deze aanscherping valide. Eefsting: “Het is toch uiterst vreemd dat de ontwikkelaar van het instrument,waarop fundamentele wetenschappelijke kritiek is geleverd, zelf het validatieonderzoek doet. De slager keurt zijn eigen vlees.”

Wilco Achterberg, verpleeghuisarts en onderzoeker aan het Vrije Universiteit medisch centrum, betwist de betrouwbaarheid van de zorgzwaartescorelijst. Dit hulpmiddel om te bepalen welk zzp iemand moet krijgen, scoort matig op interbeoordelaarbetrouwbaarheid (de mate waarin verschillende personen ze hetzelfde beantwoorden) en intrabeoordelaarbetrouwbaarheid (de mate waarin één persoon op verschillende tijdstippen dezelfde antwoorden geeft).

Internationale standaard

Achterberg hekelt bovendien het gebrek aan openheid over de beslisregels. Hij vindt dat bureau HHM, ontwerper van de zzp’s, de methodiek had moeten publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. Patrick Jansen van HHM werpt tegen dat de vragenlijst gebaseerd is op een internationale standaard die het Centrum Indicatiestelling Zorg ook gebruikt, en dat het bureau zelf de betrouwbaarheid heeft gemeten volgens algemeen aanvaarde wetenschappelijke methoden. “De VU-onderzoekers bekijken de antwoorden op individuele vragen, terwijl het gaat om de som-scores, de scores op een aantal beperkingen tezamen.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zorgautoriteit stelt hogere prijzen zzp’s vast

Eenderde zzp-scores klopt niet

‘Zzp-systematiek deugt niet’

Ontslagen AriënsZorgpalet door zzp-financiering

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.