Dat blijkt uit een enquête onder 1456 artsen in Nederland, uitgevoerd door VUmc in samenwerking met het AMC en Erasmus MC. Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in Journal of Medical Ethics. Hoewel de enquête in 2011 is gehouden onder huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en ziekenhuisspecialisten, zijn de uitkomsten volgens de onderzoeker nog steeds representatief.
Euthanasie en dementie
Een ruime meerderheid van de artsen, 86 procent, is bereid om euthanasie uit te voeren. Dat geldt vooral voor huisartsen (93 procent) en specialisten ouderengeneeskunde (87 procent) en in mindere mate voor ziekenhuisspecialisten (74 procent). Er is wel een duidelijk onderscheid in de bereidheid tussen de aandoeningen die een patiënt heeft. 27 procent van de artsen zou een euthanasieverzoek inwilligen van iemand die lijdt aan het leven, ongeveer een derde zou dat doen bij iemand met een psychiatrische aandoening, vier op de tien bij iemand met beginnende dementie en 29 procent bij iemand met gevorderde dementie. Daar tegenover staat dat ruim acht op de tien artsen bereid zouden zijn euthanasie te plegen als iemand een ernstige lichamelijk aandoening heeft zoals kanker.
Euthanasie en psychisch lijden
Een reden dat artsen meer moeite hebben met het eventueel uitvoeren van euthanasie bij mensen met psychische klachten, is volgens het onderzoek twijfel in hoeverre het lijden ondraaglijk is. Bij mensen met dementie is het al helemaal lastig aan te tonen of er sprake is van lijden, omdat er niet goed meer gecommuniceerd kan worden.
Levenseindekliniek
De in 2012 opgerichte Levenseindekliniek, dus nadat deze enquête is afgenomen, krijgt ieder jaar meer euthanasieverzoeken van mensen met psychische klachten omdat de eigen huisarts het verzoek niet wil honoreren. 1035 mensen hadden zich afgelopen jaar met een euthanasieverzoek gemeld, iets meer dan een derde vanwege een psychiatrische aandoening. Zeventien psychiatrische patiënten kregen uiteindelijk hulp bij de zelfdoding. (ANP)