Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Arts moet toestemming vragen voor inkijken epd

Een arts die een elektronisch patiëntendossier wil inkijken, moet daarvoor altijd toestemming aan de patiënt vragen. Alleen in noodsituaties mag een arts dit achterwege laten.

Dat heeft minister Klink van Volksgezondheid vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Eind volgend jaar moeten alle ziekenhuizen, huisartsen en apothekers bij het digitale patiëntendossier zijn aangesloten. Hierdoor kunnen medische gegevens gemakkelijker worden gedeeld tussen verschillende zorgverleners.

Voorwaarden epd

Na kritiek van de Raad van State en het College Bescherming Persoonsgegevens scherpte Klink de voorwaarden voor gebruik van de patiëntendossiers nog aan. Zo mag een arts alleen in dossiers kijken van patiënten die hij onder behandeling heeft. Ook mag niet alle informatie uit een medisch dossier worden uitgewisseld: alleen gegevens die noodzakelijk zijn om een arts zijn werk goed te kunnen laten doen, komen in het elektronisch patientendossier. Verder krijgt niet iedere zorgverlener toegang tot het hele dossier. Patiënten mogen hun elektronische dossier inzien. Bovendien kunnen ze ook navragen welke artsen informatie aan het dossier hebben toegevoegd. Patiënten krijgen ook de mogelijkheid bepaalde zorgverleners toegang tot hun gegevens te weigeren.

Zorgverleners aangesloten

In november krijgen alle huishoudens een brief over de invoering van het elektronisch patiëntendossier. Ze krijgen dan zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen de uitwisseling van gegevens. Wanneer hun huisarts of apotheker zich gaat aansluiten bij het landelijke systeem, kan de patiënt nogmaals aangeven of hij wil deelnemen aan het dossier. Klink meldt in zijn brief ernaar te streven dat eind volgend jaar vrijwel alle betrokken zorgverleners aangesloten zijn. Niet alle ICT-leveranciers stonden meteen te springen om hun systemen te gaan aanpassen, maar Klink verwacht dat dit volgend jaar wel goed komt. (ANP)

Lees ook:

Download de Nieuwsbrief van het ministerie van Volksgezondheid

‘EPD bij voorbaat achterhaald’

‘Arts aansprakelijk voor fout in epd’

Zorgverleners vanaf 2009 aangesloten op epd

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.