Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsenconflict legt transplantatieprogramma LUMC stil

Een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze heeft ertoe geleid dat de raad van bestuur van het LUMC delen van het transplantatieprogramma heeft stilgelegd. Vanaf medio december 2015 is het transplantatieprogramma beperkt om ‘het hoogste niveau van kwaliteit en veiligheid van patiënten te kunnen behouden’, zo schrijft het ziekenhuis in een persbericht.
argumentfotoalia400.jpg
Foto: Fotolia

De beperking van het transplantatieprogramma betekent dat lever- en complexe niertransplantaties bij patiënten van het LUMC tijdelijk in het Erasmus MC in Rotterdam worden uitgevoerd. De patiënten die dit betreft worden steeds als eerste op de hoogte gebracht. ‘Vanzelfsprekend is de IGZ over het conflict en de genomen maatregelen geïnformeerd’, meldt het LUMC. ‘De raad van bestuur betreurt de huidige situatie, maar stelt de patiëntveiligheid altijd op de eerste plaats.’

Intern onderzoek
De genomen maatregel is een gevolg van een intern onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van een signaal over processen en leiderschap binnen de transplantatiechirurgie. De aangeboden mediation leidde niet tot een oplossing. Vanwege de lopende discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig.

Betreurenswaardig
Het bestuur betreurt dat de mediation niet tot een oplossing heeft geleid. ‘De ontstane situatie mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en de patiëntveiligheid. Onze analyses geven op dit moment geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit van zorg. De situatie is voor de raad van bestuur echter aanleiding tot een aanvullende en externe evaluatie van de transplantatieprocedures. Het LUMC betreurt ten zeerste dat een kleine groep, ernstig zieke patiënten, mogelijk elders geopereerd moet worden. De patiënten om wie het gaat zijn steeds door hun eigen behandelend LUMC-arts van de situatie op de hoogte gesteld.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.