Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsenorganisatie KNMG: ‘Opschorten landelijk EPD slechte zaak’

Mario Gibbels
Het opschorten van de invoering van het landelijk EPD, zoals de Eerste Kamer wil, zou een slechte zaak zijn, vindt de KNMG. “Dan duurt het nog eens tien jaar voordat we een EPD hebben”, aldus Lode Wigersma, directeur beleid van de KNMG, tijdens het EPDcongres van de NVMA vandaag.

Ook de KNMG is niet blij met de EPD-wet, aldus Wigersma. Met name de verplichting voor artsen om zich aan te sluiten op het landelijk schakelpunt (LSP) stuit de KNMG tegen de borst. “Men kan beter eerst werken aan draagvlak en als dan een meerheid is aangesloten het wettelijk gaan opleggen.”

Verder vindt de KNMG dat de nadruk moet komen te liggen op de regio. Wigersma: “Tot nu toe is het te veel landelijk en te veel top down.”

Maar om de verdere invoering van het landelijk EPD nu stop te zetten, vindt de KNMG duidelijk een brug te ver. Wigersma: “Dat zou een slechte zaak zijn want het LSP is nog altijd het beste alternatief voor de uitwisseling van patiëntgegevens, ook binnen de regio.”

De KNMG gaat daarom, zo beloofde Wigersma, zijn best doen om de Eerste Kamerleden ervan te overtuigen om de motie-Tan, waarin om het stopzetten van de invoering van het landelijk EPD wordt gevraagd, niet aan te nemen.

Ook voorzitter Nieuwenhuijzen Kruseman stelt in een blog op Skipr dat het stopzetten van het LSP de voortgang vertraagt, tot veel extra kosten leidt en onzekerheid veroorzaakt bij de zorgverleners die al zijn aangesloten.

Wel vindt Nieuwenhuijzen Kruseman dat de het wetsvoorstel heroverwogen moet worden en dat de regie voor de invoering van de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens bij het beroepsveld moet komen te liggen. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.