Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Asito neemt Evean-onderdeel over

Schoonmaakreus Asito Dienstengroep B.V. mag de thuiszorgtak van de Evean Groep overnemen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is akkoord met de overname. Op voorwaarde dat Aisto negentig procent van haar huishoudelijke activiteiten in de gemeente Zwolle afdraagt aan zorginstelling Stichting De Nieuwe Zorg Thuis.
Asito neemt Evean-onderdeel over

De in juni aangekondigde samenwerking tussen facilitair dienstverlener Asito en woonzorgconcern Espria, waar Evean Groep onder valt, kan van start. De NMa heeft groen licht gegeven voor de overname van het thuishulponderdeel van Evean door de facilitaire dienstverlener. Asito brengt het Evean-onderdeel onder bij dochteronderneming ThuishulpNederland (TSN), dat hierdoor marktleider op het gebied van huishoudelijke verzorging wordt. TSN is een joint venture van Asito en Espria in de thuiszorg en in de facilitaire intramurale dienstverlening.

Thuiszorg cao

De arbeidsvoorwaarden van de thuiszorgmedewerkers die van Evean overgaan naar TSN zijn volgens vakbondsbestuurder William Moorlag niet in gevaar. “Asito heeft met TSN een echte thuiszorgorganisatie neergezet. De medewerkers blijven dus onder de thuiszorg cao vallen, in plaats van onder de veel lagere schoonmaak cao. We praten nu nog over de overhead bij Evean. Daar moet door de overname mogelijk in gesneden worden. De salarisadministratie van al die thuiszorgmedewerkers hoeft Evean bijvoorbeeld niet meer te doen.”

NMa richtlijn

De NMa heeft als kanttekening gesteld dat de concentratie van Asito Dienstengroep in de gemeente Zwolle te groot zou worden door de overname. Asito heeft hierop in de gemeente Zwolle minimaal negentig procent van haar thuiszorgactiviteiten afgestoten. Volgens de NMa is de koper Nieuwe Zorg Thuis een speler die voldoende krachtig is om de over te nemen bedrijfsactiviteiten concurrerend te kunnen voortzetten. Anton Cramer van de gemeente Zwolle zegt dat de overdracht binnen de regels van de aanbesteding gebeurt. “De Nieuwe Zorg Thuis is ook een van de tien contractpartners bij de aanbesteding. De cliënten, die overgaan van TSN naar de Nieuwe Zorg Thuis hebben allemaal middels een handtekening laten weten dat ze hiermee akkoord gaan.”

Vakbonden

Vakorganisaties en de raad van bestuur van Espria, het samenwerkingsverband van de zorginstanties Philadelphia, Evean Groep en de woningcorporatie Woonzorg Nederland, hebben maandag voor het eerst sinds weken weer met elkaar gesproken. Het contact tussen beide lijkt daarmee hersteld. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kamer wil dat minister monsterfusie blokkeert

‘NMa moet fusies scherper bekijken’

Schoonmaakreus neemt thuiszorg TSN over

Schoonmaakreus Facilicom stapt in thuiszorg

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.