Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

AVL geeft patiënten toegang tot medisch dossier

Mark van Dorresteijn
Alle patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) hebben nu inzage in informatie uit hun medisch dossier. Zij kunnen op hun persoonlijke patiëntenportaal “MijnAVL” verslagen van beeldvormende onderzoeken, brieven, ECG, ergometrie, labuitslagen, longfunctieonderzoek, conclusies vanuit multidisciplinair overleg, medicatie en pathologie-uitslagen inzien.
AVL geeft patiënten toegang tot medisch dossier

Het AVL biedt patiënten al langer een patiëntportaal. Sinds januari 2014 hebben patiënten inzage in afspraken en voorlichting-op-maat, ook is het mogelijk om vragenlijsten in te vullen.

Toegang tot dossier

Het AVL besloot om het medisch dossier open te stellen na de positieve uitkomsten van een recent, door Alpe d’Huzes/KWF, ondersteund onderzoek onder borst- en longkankerpatiënten. Hieruit blijkt dat veel patiënten de inzage in het medisch dossier hoog waarderen. ‘Velen geven aan dat het inzicht in de eigen ziekte verbetert en bijdraagt aan het gevoel van regie over het zorgproces. Het vergroten van de ervaren autonomie en kennis over de eigen ziekte zijn belangrijke onderdelen van “empowerment” van patiënten, een begrip dat steeds belangrijker wordt in de zorg voor patiënten met kanker. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat de extra belasting voor behandelaars gering was, terwijl vooraf gedacht werd dat er enorm veel vragen hierover gesteld zouden worden aan artsen’, aldus het AVL.

2 REACTIES

 1. Hoera? Lekker inloggen via de website! Niet alleen kun jij zo je eigen gegevens zien, maar de rest van de wereld doet fijn met je mee :).
  Zembla heeft hier ook al een uitzending over gemaakt. E-health… apps.. of gewoon domweg het 'internet'. Gooi er alles maar op.
  Misschien tijd voor een streng beveiligde omgeving waar dit in te zien is? Inplaats van een website van het ziekenhuis zelf. Als het überhaupt te beveiligen is tegen de boze buiten wereld, want hackers lopen altijd een stapje voor :(.
  Dit gaat een keer gruwelijk fout.
  Mocht je een voorbeeld zoeken waar het al fout gaat? google; "chinese hackers medical ".
  BAM! USA! o wacht, hebben wij ook niet softwareleveranciers uit USA in Nederland? :O EPIC? CERNER? CSC? ouch.. Maar goed, ChipSoft is ook alles behalve veilig.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoera, eindelijk mag je je eigen medisch dossier inzien. Langzaam maar zeker wordt de medische ivoren toren gelijkvloers en wordt de hoofdrolspelers (de patiënt) om wie het gaat, serieus genomen. Als het zo doorgaat dan wordt ik zelfs voorstander van een landelijk EPD. Mitshierin ook inzage dooor de hoofdrolspelers zelf.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.