Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Avl verbetert kankerzorg met nieuwe technologie

Mark van Dorresteijn
Therapie op maat en beeldgestuurde precisiebehandeling moeten de zorg aan patiënten met kanker sterk verbeteren. Het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) gaat daarvoor intensief samenwerken met Philips. De partijen maken vandaag hun overeenkomst bekend.
Avl verbetert kankerzorg met nieuwe technologie

Het AvL wil samen met Philips de kankerzorg fundamenteel veranderen. Samen willen zij nieuwe methoden ontwikkelen waarmee chirurgie bij de patiënt met kanker nauwkeuriger kan worden uitgevoerd. Daardoor wordt momenteel een hybride operatiekamer ontwikkeld. Dat is een steriele conventionele operatiekamer waar ook beeldgestuurde behandelingen uitgevoerd kunnen worden. Een voorbeeld is de 3d precisiebehandeling waardoor chirurgen nog beter onderscheid kunnen maken tussen de tumor en gezond weefsel. Zij zijn daardoor in staat om in een keer al het tumorweefsel te verwijderen via een minimaal invasieve ingreep.

Voorbeeld van een hybride operatiekamer waar beeldvorming en chirurgie samenkomen.

Samenwerking

De nieuwe overeenkomst vormt een uitbreiding van de bestaande samenwerking op onderzoeksgebied tussen beide organisaties die begon in 2011. Naast de ontwikkeling van beeldgestuurde chirurgie werken de partners ook samen om het plannen van radiotherapie te optimaliseren. Het AvL neemt naast de hybride operatiekamer ook een digitale pet/ct-systeem in gebruik om de diagnostiek bij kanker verder te verbeteren. ‘De nieuwe apparatuur zal niet alleen worden gebruikt om kanker zo vroeg mogelijk te diagnosticeren en te bepalen in welk stadium deze zich bevindt, maar ook voor geavanceerde beeldgestuurde behandeling en het monitoren van behandelingen’, aldus Wim van Harten, lid van de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek.

Met behulp van klinische IT krijgt het ziekenhuis verder een geïntegreerde oncologie-oplossing die patiëntgegevens uit betrokken beeldvormingsmodaliteiten combineert ter ondersteuning van diagnose van de ziekte, besluitvorming over de behandeling en het volgen van patiënten.

Data en communicatie

Technologie is traditioneel een belangrijk onderdeel voor Philips. Daarnaast gaat het concern zich in de toekomst meer focussen op data en communicatie, vertelt Frans van Houten, CEO Philips. ‘De apparaten die Philips levert om diagnoses te stellen, zullen meer met elkaar gaan communiceren. De data die daaruit voortkomt, moet snel en efficiënt beschikbaar komen voor zowel artsen als patiënten. Dat leidt tot snellere en betere diagnoses en efficiëntere behandelmethoden waardoor mensen minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen.’ Ook in de nazorg en preventie dicht Philips uitwisseling van data een grote rol toe. ‘We zullen moeten leren leven met kanker en hart- en vaataandoeningen als chronische ziektes. Daarbij kunnen artsen met de juiste informatie bij de hand ook veel zorg leveren op afstand, zonder dat een patiënt fysiek naar het ziekenhuis hoeft te komen.’ Van Houten ziet ook de opkomst van Apple en Google als aanbieders van persoonlijke gezondheidsoplossingen, maar volgens hem heeft Philips een groot voordeel. ‘Wij werken onder andere samen met ziekenhuizen, farmaceuten en onderzoekers. Een gezondheidsportaal zonder diepe klinische kennis is waardeloos. Data wordt pas relevant als we daarmee ziektes kunnen voorkomen. Ik onderschat deze partijen niet, maar we hebben wel een grote voorsprong.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.