Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

AWBZ in 2010 met 206 miljoen gekort

Zorgkantoren krijgen van het ministerie van VWS komend jaar voor 206 miljoen euro minder ruimte om zorg in te kopen. Dat blijkt uit het financiële kader voor 2010 dat vorige week bekend werd.

Zorgkantoren hebben volgend jaar substantieel minder ruimte om AWBZ-zorg in te kopen. Bovenop de pakketmaatregel die al voor 2010 gepland staat, moeten zorgkantoren ook nog een taakstelling van 115 miljoen en een compensatie van de overschrijding uit 2008 van 91 miljoen verwerken. Volgens Zorgverzekeraars Nederland is het effect voor de zorginkoop van deze maatregelen nog niet duidelijk. Mogelijk doen zich volgend jaar knelpunten zoals wachtlijsten voor. Dat is niet zeker. De bezuiniging op de ondersteunende- en activerende begeleiding staat niet vast en kan lager uitvallen. Zorgkantoren kunnen in dat geval met hun vrije groeiruimte eventuele knelpunten oplossen. Daarnaast bestaat er nog een potje met 25 miljoen voor knelpunten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Zorgverzekeraars zijn slechte ondernemers’

Fikse overschrijding bij AWBZ

ZN: specialisten snel aanpakken

Omvang AWBZ-bezuiniging blijft onbekend

ActiZ stuurt brandbrief aan zorgkantoren

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een zorgwekkende ontwikkeling voor met name de categorie of doelgroep chronische zorg.
    De effecten van de ZZP zijn nog niet te overzien en in instellingen van de V&VT , de GZ en de Chronische GGZ zijn er in toenemende mate zeer schrijnende situaties zichtbaar.
    Natuurlijk dienen de kosten gereduceerd of eerder beheerst te worden. Zorgvuldig kijken wat er in ons huidig zorgstelsel mogelijk is en feitelijk toelaatbaar. De zorg die koepelorganisaties uitspreken is zeer herkenbaar en zorgaanbieders kunnen de broekriem niet verder aan trekken. Het vlees is al van de botten en verder schaven is ontoelaatbaar.
    Waar gaat dit naar toe en wanneer keert het tij.
    Het zou goed zijn als de transparantie en doelmatigheid van de realiteit eens op de bureau’s komt van de zorgverzekeraars en het ministerie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.