Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ-instellingen en pgb-houders leveren in

Mark van Dorresteijn
In 2011 is er 287 miljoen euro minder beschikbaar voor AWBZ-zorg. Zorgkantoren krijgen meer ruimte om van de maximumtarieven af te wijken. De tarieven van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) gaan drie procent omlaag.
AWBZ-instellingen en pgb-houders leveren in

Klink denkt dat zorgkantoren door een beter inkoopbeleid 287 miljoen euro kunnen besparen. “Kwalitatief goede en doelmatige zorg is vaak goedkoper”, licht een VWS-woordvoerder toe. De zorgkantoren moeten meer verschil gaan maken tussen goede en minder goede zorgaanbieders. Ze kunnen daarbij vijf procent afhalen van de vastgestelde intramurale tarieven; tot nu toe was dat twee procent. De bonus-malusregeling, waarbij zorgaanbieders een toeslag kregen als zij adequate zorg wisten te leveren in minder uren, verdwijnt. Dat moet 60 miljoen euro opleveren.

Pgb-tarieven

De pgb-tarieven gaan omlaag met drie procent. Bovendien gaat VWS kijken voor wie de regeling toegankelijk moet blijven. Ook komt er meer controle op de besteding van het pgb door budgethouders. Bewoners van instellingen moeten minimaal 400 euro eigen bijdrage gaan betalen. VWS belooft dat de dertigduizend mensen die meer gaan betalen, niet onder de norm voor zak- en kleedgeld.

23,67 miljard

Er gaat in totaal 23,67 miljard euro naar de AWBZ: 1,7 miljard euro voor langdurige ggz-zorg, 6,4 miljard euro voor de gehandicaptenzorg, 12,8 miljard euro voor de verpleging en verzorging en 2,2 miljard euro voor het persoonsgebonden budget. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.