Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

AzM wil af van 260 medewerkers

Mark van Dorresteijn
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) wil af van 260 werknemers om het resterende tekort van zeven miljoen euro op de begroting weg te werken. Dat maakt het ziekenhuis vandaag bekend.
AzM wil af van 260 medewerkers

De raad van bestuur van het azM verwacht dat natuurlijk verloop onvoldoende besparing oplevert. “Het is dan ook onvermijdelijk om functies boventallig te verklaren.” Met training, opleiding en detachering hoopt het ziekenhuis personeel naar ander werk te begeleiden. Met de vakbonden is overleg over een nieuw sociaal plan. “Een van de gesprekspunten is de mogelijkheid van gedwongen ontslag”, aldus het ziekenhuis. De kosten van een ziekenhuis bestaan voor zeventig procent uit personeelskosten, dat maakt het onvermijdelijk nadrukkelijk naar deze kosten te kijken.

Begrotingstekort

Het begrotingstekort in 2010 kwam neer op achttien miljoen euro. Door besparingen wist het ziekenhuis al elf miljoen te besparen. De resterende zeven miljoen wordt nu opgelost met een vermindering van het personeelsbestand. Het azM moet in 2010 en 2011 in totaal dertig miljoen euro bezuinigen.

Gedwongen ontslagen

Het azM is in overleg met de vakbonden over een nieuw sociaal plan, passend bij de

actuele situatie waarin de organisatie verkeert. Een van de gesprekspunten is de mogelijkheid van gedwongen ontslag, als de beschikbare instrumenten binnen een tevoren vastgestelde termijn niet tot een nieuwe baan hebben geleid. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Umc Maastricht daagt provincie

Ziekenhuis Maastricht spant kort geding aan tegen provincie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Hoezo artsen ontzien????
  Hoe dan ook de salarissen van medisch specialisten moeten dalen !
  Wellicht nu niet direct van invloed op deze begroting, maar landelijk gezien zullen ze er een keer aan moeten geloven. Ook mondiaal bekeken zitten ze aan de top. Dit kost ons als premiebetaler veel te veel en vervolgens is dit van invloed op de ziekenhuisbudgetten.

 3. Het 1e wat ze bij welk ziekenhuis dan ook eens moeten doen is door de gangen met zgn “ondersteunend personeel” gaan lopen en aan een ieder de vraag stellen:”Wat doet u hier?” Als het antwoord onvoldoende bijdraagt aan het productieproces in het ziekenhuis (hoor mij nou): eruit gooien! Moet je eens kijken hoe snel je een winstgevend bedrijf hebt.
  Managers verdienen geen geld, dokters, verpleegkundigen en laboranten doen dat, managers kosten alleen maar geld. En ze zitten maar de adminisrtatieve lasten op te voeren opdat alles maar in maat en getal is uit te drukken….
  Gek he, dat de kosten oplopen. Duurbetaalde krachten zijn kantoorwerk aan het doen waarvoor ze niet zijn opgeleid.

 4. Gaat het AMZ dan ook 260 patienten ‘reduceren’? Op een eind 2009 uitgezette vacature hebben aardig wat collega’s gereageerd en nooit meer iets op terug gehoord….dat is dan nu duidelijk….
  Hoe kun je nou een zh draaiend houden zonder personeel? En wel fusies aangaan?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.