Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bank baant weg voor jaarcijfers GGZ Oost Brabant

De Stichting GGZ Oost Brabant uit Boekel heeft als een van de eerste ggz-instellingen haar jaarrekening over 2013 gedeponeerd. Dat is mogelijk doordat de Rabobank heeft laten weten dat een accountantsverklaring met een beperking in dit geval geen reden is om leningen op te eisen.
Bank baant weg voor jaarcijfers GGZ Oost Brabant
Foto: ANP Lex van Lieshout

Banken staan niet te trappelen om een dergelijke verklaring af te geven voor ggz-instellingen omdat er veel onduidelijkheden zijn over het terugvorderen van declaraties. Binnen de ggz is vooral onduidelijkheid over de eisen die aan het hoofdbehandelaarschap worden gesteld. De sector is nog altijd in gesprek met de accountants en het ministerie over een procedure die een eind moet maken aan de vele onzekerheden. De regeling die de ziekenhuizen hebben getroffen, dient daarbij als voorbeeld.

Onzekerheden

Volgens de wet moeten zorginstellingen hun jaarrekening voor 1 juni deponeren. Het ministerie had de ggz-instellingen al uitstel gegeven tot 15 juli. Accountantsorganisatie NBA heeft bij het ministerie aangedrongen op verlenging van deze periode tot 15 september.

Hoofdbehandelaarschap

De omzet van GGZ Oost Brabant is vorig jaar gestegen van 136,7 miljoen euro naar bijna 140 miljoen euro. Tegelijk is het resultaat gedaald van 3,5 miljoen naar 3,3 miljoen euro. Dit komt vooral door een afwaardering van ruim 5 miljoen op het vastgoed. De organisatie is druk bezig zich aan te passen aan grote veranderingen, zoals de scheiding tussen basis-ggz en de specialistische ggz. Daarnaast moet de organisatie worden ingericht op een nieuwe invulling van het hoofdbehandelaarschap. En dan moet er nog worden bezuinigd terwijl het aantal bedden moet worden afgebouwd. De organisatie is bezig samenwerkingsverbanden te smeden met andere ggz-instellingen en op facilitair gebied wordt samengewerkt met Reinier van Arkel. GGZ Oost Brabant was dit jaar de winnaar van de IGZ Veiligheidsprijs 2014.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.