Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bedreigde hulpverleners beter beschermd’

Mark van Dorresteijn
De politie Rotterdam-Rijnmond heeft met tien ziekenhuizen in de regio afspraken gemaakt om verpleegkundigen, artsen en andere hulpverleners beter te beschermen tegen geweld en bedreiging. Dat maakte het Erasmus Medisch Centrum maandag bekend.
'Bedreigde hulpverleners beter beschermd'

Volgens het nieuwe protocol wordt een verdachte van bedreiging of geweld altijd aangehouden. De hulpverlener krijgt de mogelijkheid in een rustige, veilige omgeving aangifte te doen. Dat hoeft niet per se op het politiebureau. Een collega mag die taak ook op zich nemen.

Privégegevens

De aangever hoeft geen privégegevens te verstrekken. Nu weerhoudt angst voor represailles veel bedreigde of mishandelde hulpverleners ervan aangifte te doen. Verder is afgesproken dat de aangifte van een verpleegkundige of arts bij zowel de politie als bij het Openbaar Ministerie (OM) voorrang krijgt. In sommige gevallen zal ook het supersnelrecht worden toegepast.

Registreren

De tien deelnemende ziekenhuizen hebben afgesproken alle geweldsincidenten te registreren, voor zover zij dat al niet doen. Het is de bedoeling dat de nieuwe aanpak hulpverleners over de streep trekt altijd aangifte te doen bij geweld of bedreiging. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Subsidie tegen agressie in zorgsector

‘Extreem veel agressie tegen ziekenhuispersoneel’

Meldpunt agressie in de zorg geopend

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.