Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Begroting: 60 miljard beschikbaar voor zorg

In 2010 is er ruim 60 miljard euro beschikbaar voor de zorg. Dit jaar was dat nog 58 miljard. Om de zorguitgaven binnen de 60 miljard te houden, gaat het ministerie een miljard bezuinigen. Ondanks de bezuinigingen wil het ministerie blijven investeren in de zorg. Dat staat in de begroting van het VWS voor 2010, waarin de volgende maatregelen worden aangekondigd:
Begroting: 60 miljard beschikbaar voor zorg

Specialisten

De medisch specialisten moeten 375 miljoen inleveren. Compensatiefactoren, die in 2005 zijn opgesteld, zijn volgens de regering niet meer representatief en hebben geleid tot te hoge beloningen. Een extra besparing van 57 miljoen wordt bereikt door tariefbevriezing van vrije beroepsbeoefenaren, waaronder medisch specialisten, huisartsen en verloskundigen.

AWBZ

Binnen de AWBZ is een tekort van 234 miljoen ontstaan. Het tekort wordt weggewerkt door een lagere groei van het aantal persoonsgebonden budgetten en een aanscherping van het inkoopbeleid bij zorgkantoren.

Spoedeisende Hulpafdelingen

Ziekenhuizen moeten zelf gaan betalen voor patiënten die zonder verwijzing van de huisarts Spoedeisende Hulpafdelingen bezoeken. Met deze maatregel wil Klink de toestroom naar de dure SEH’s indammen. Dit moet 48 miljoen besparen.

GGZ

Het budget van de GGZ wordt in 2010 met 119 miljoen euro gekort. GGZ Nederland liet eerder weten dat de redenering voor de bezuiniging van de minister niet klopt. Het kort geding dat de brancheorganisatie heeft aangespannen dient op 13 oktober.

Bouw

Voor de bouwsector wordt 320 miljoen uitgetrokken. De helft gaat naar langdurige zorg, de andere helft naar ziekenhuizen. Voor de momenteel noodlijdende ziekenhuizen presenteert Klink op uiterlijk 1 oktober een overgangsregeling.

Ketenzorg

De zorgkwaliteit voor chronisch zieken wordt verbeterd door ketenzorg in te voeren. Per aandoening zal een vaste prijs gelden. Binnen deze prijs valt alle zorg die een patiënt nodig heeft.

Prijsdiagnoses en innovatie

Ziekenhuizen krijgen volgens het kabinet vanaf 2011 meer ruimte om zelf de prijs van diagnoses en behandelingen te bepalen. Dit zou meer ruimte moeten bieden voor innovatie en strategie. Voor innovatie wordt tevens 98 miljoen beschikbaar gesteld.

Veiligheid

Voor de veiligheid in ziekenhuizen wordt ruim negen miljoen uitgetrokken. De vermijdbare sterfte moet in 2012 gedaald zijn van 1735 naar 867 vermijdbare gevallen.

Opleiding en stage

Het stagefonds krijgt 95 miljoen voor voldoende en goed opgeleid personeel. Voor maatschappelijke stages wordt nog eens 2,5 miljoen uitgetrokken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Ministerie VWS: Begroting 2010 (PDF)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.