Beleidswijzigingen kosten zorg miljoenen’

De voortdurende stroom van beleidswijzigingen kost de zorg tientallen miljoenen euro’s aan software-aanpassingen. Dat zeggen softwareleveranciers Marc Sterenberg en Jan Wouda van McKesson en Henk Koopman van Impulse Info Systems in Zorgvisie ict.
‘Beleidswijzigingen kosten zorg miljoenen’

Beleidswijzigingen zijn vaak gericht op bezuinigingen. ‘De veranderingen zorgen echter voor zoveel administratieve rompslomp dat de bezuiniging teniet wordt gedaan’, stelt Sterenberg in het vakblad. Een voorbeeld is het besluit van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om een aantal diagnosegroepen te verdelen in verzekerde en niet-verzekerde zorg. Het besluit werd medio 2012 genomen en moest per januari 2013 ingevoerd zijn. Halverwege 2013 besloot de NZa de maatregel per januari 2014 in te trekken en een nieuwe registratiewijze met andere declaratievorm voor te schrijven. De softwareleveranciers stellen dat alleen deze wijziging al tientallen miljoenen euro’s heeft gekost.

Kleine wijziging, groot

2
32

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.