Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beloofde vernieuwing Wmo komt langzaam op gang

De nieuwe Wmo 2015 is ingevoerd met de belofte dat het zorgaanbod erdoor zou vernieuwen. In een onderzoek dat BMC in opdracht van brancheorganisatie AcitZ heeft laten uitvoeren, blijkt deze vernieuwing maar heel mondjesmaat op gang te komen.
slakfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Gemeenten en aanbieders ontwikkelen mooie, creatieve oplossingen en goede partnerships concluderen de onderzoekers van BMC. Maar er zijn ook belemmeringen, waaronder de grote hoeveelheid regels waar gemeenten en zorgorganisaties bij vernieuwing tegenaan lopen. Belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat zorgorganisaties en gemeenten graag willen vernieuwen. Maar dat het een kwestie van lange adem is om dat te realiseren.

Het onderzoek is een kwalitatieve verdieping op de enquête die in het voorjaar onder ActiZ-leden is gehouden. Uit die enquête bleek dat de randvoorwaarden voor vernieuwing van het zorgaanbod vaak ontbreken: veel zorgorganisaties hebben met gemeenten geen afspraken kunnen maken over het verminderen van administratieve lasten of over het aangaan meerjarencontracten. Bovendien blijken de tarieven vaak niet kostendekkend. Ook is het voor zorgorganisaties moeilijk om de zorg voor thuiswonende ouderen goed te organiseren: doordat gemeenten en verzekeraars deze zorg vaak los van elkaar inkopen, kunnen zorgorganisaties geen samenhangend pakket leveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.