Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Beloon early adopters in de zorg’

Mark van Dorresteijn
Zorgverleners en zorgconsumenten zullen innovatie sneller omarmen wanneer zij beloond worden voor hun gedrag. Dat stelt Johan Vos, bestuurslid van de vereniging van Organisaties voor ICT in de Zorg (OIZ) in Zorgvisie ict magazine.
‘Beloon early adopters in de zorg’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Vos hoort regelmatig dat de zorgsector de eerstvolgende disruptieve innovatie zal zijn vanwege the internet of things en opmars van 3d-printtechnologie. Toch vraagt hij zich af of dat gaat gebeuren. De zorgsector is moeilijk te vergelijken met de reisbranche of bancaire sector. De zorg is namelijk zwaar door de overheid gereguleerd, waarbij patiënten beperkte keuzemogelijkheden hebben. Daarbij worden zorgverleners niet de consument direct betaald, maar via centrale instanties, verzekeraars en sinds kort gemeenten. Tot slot hebben zorgaanbieders ook niet altijd de vrijheid in het creëren van hun aanbod. Creativiteit past vaak niet bij de geldende declaratiemogelijkheden.

Extra kosten

Toch valt er volgens Vos wel iets te leren van de bancaire sector. ‘De consumenten hebben internetbankieren pas omarmd toen ze extra kosten in rekening gebracht kregen voor niet digitaal bankieren. Dus waarom geen korting geven vanuit de zorgverzekeraars aan zorgconsumenten die hun eigen data verzamelen en deze beschikbaar stellen aan hun zorgverleners? Of zorgorganisaties die zorg op innovatieve manieren willen aanbieden daarvoor veel meer ruimte geven zodat nieuwe e-businessmodellen kunnen ontstaan?’ Vos is ervan overtuigd dat dan de innovaties in de zorg snel omarmd zullen worden zodat een omslag plaats kan vinden.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.