Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bereikbaarheid huisartsenposten onder druk

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het aantal telefonische contacten en consulten in de avond-, nacht- en weekenduren stijgt met 4,4 procent in een jaar.
Bellen.huisartsenpost.thinkstock.jpg
Foto: Thinkstock

Dat laat de benchmark van huisartsenposten over 2015 zien.

InEen
Branchevereniging InEen maakt zich samen met de huisartsenposten zorgen. InEen directeur Anoeska Mosterdijk: ‘We merken dat het gaat knellen en kunnen de druk op de telefonische bereikbaarheid niet los zien van de toenemende zorgvraag in relatie tot de beschikbare mensen en middelen.’

Bereikbaarheid
De toenemende zorgvraag bij huisartsenposten komt onder meer tot uitdrukking in de telefonische bereikbaarheid. Vooral de telefonische bereikbaarheid bij niet-spoedeisende oproepen staat onder druk. 67 procent van de telefonische oproepen zonder spoed wordt binnen twee minuten opgenomen en bij vijf procent van de niet-spoedoproepen duurt het langer dan tien minuten voordat de telefoon wordt opgenomen. In 2014 bedroegen deze percentages 74 procent en twee procent.

Huisartsenpost
De huisartsenposten declareerden in 2015 ruim 4,1 miljoen verrichtingen, gemiddeld 245 verrichtingen per duizend inwoners. Dat is een duidelijke stijging in vergelijking met de productiecijfers uit 2014. Deze toename komt voort uit het aantal de consulten en telefonische consulten dat respectievelijk 4,9 en 4,4 procent steeg. Het aantal visites nam toe met 1,9 procent.

Urgentie
Ook de urgentie van de zorgvragen waarmee huisartsenposten tijdens avond, nacht, en weekenduren worden benaderd, neemt verder toe. Voor alle consultvormen is sprake van een stijging van zorgvragen met een meer dringend karakter. De verschuiving naar meer dringende zorgvragen betekent een grotere belasting voor de huisartsenposten .

Kosten
De totale kosten voor de beschikbaarheid van acute huisartsenzorg buiten kantooruren en voor de verleende zorg bedroegen 307 miljoen euro, gemiddeld 18,19 euro per inwoner. Per verrichting zijn de kosten licht gedaald van 76,07 euro in 2014 naar 74,09 euro in 2015. Het budget van de huisartsenposten is minder gestegen dan de productie.

Belasting
Gezamenlijk hebben de huisartsen op de huisartsenposten 1,53 miljoen uur dienst gedaan. Gemiddeld komt dat neer op 196 uur per normpraktijk. Dat is nagenoeg gelijk aan het gemiddelde in de vorige benchmark. Het feit dat de zorgconsumptie stijgt terwijl het aantal uren per normpraktijk nagenoeg gelijk blijft impliceert dat de belasting op de huisartsenposten toeneemt.

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.