Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsvereniging voor helpenden opgericht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er is een nieuwe beroepsvereniging opgericht speciaal voor zorghulpen, helpenden 2 en helpenden 2+. De website is nu in de lucht.
Henplus Website

Wij willen de positie van de helpenden versterken, zegt initiatiefnemer Wilhelmien Looymans. Een beroepsvereniging speciaal voor de zorghulp, helpenden 2 en 2+ is een goed begin. H + PLUS zet zich ook in voor belangenbehartiging.

Vertegenwoordiging

‘Voorheen waren de beroepsbeoefenaars Helpende Zorg & Welzijn en Helpende Zorg & Welzijn + aangesloten bij de V&VN, maar deze beroepsvereniging heeft ooit besloten een aanmelding niet meer te accepteren omdat zij niet over het juiste kennisniveau 3-4-5 beschikken. Daarnaast is tot op dit moment ook geen beroepsvertegenwoordiging aanwezig voor de Zorghulp.’  De initiatiefnemers van H + PLUS willen hier verandering in brengen en ‘deze zeer belangrijke beroepsgroepen binnen Zorgend Nederland wel weer dit gezicht geven’.

Scholing

Looymans: ‘Er is te weinig scholing voor helpenden. Daar willen wij in voorzien.’ Leden kunnen op dit moment de cursus helpende zorg en welzijn 2+ volgen. Dat is een aanvulling op de opleiding helpende 2. Na deze cursus mogen helpenden onder andere medicatie aanreiken en toedienen, bloeddruk en pols meten en zwachtelen. Ze zijn daarmee breder inzetbaar in de thuiszorg.

Kwaliteit

De helpende 2+ opleiding is nog niet landelijk erkend. Directeur Barie Hartsuiker en bestuurslid Looymans hebben zich laten adviseren bij branchevereniging ActiZ. H + PLUS werkt ook toe naar de ontwikkeling van een kwaliteitsregister voor zorgmedewerkers op mbo 2 en 2+ niveau.

Personeelsmix

Helpenden kunnen een oplossing bieden bij het delegeren van ‘oneigenlijke taken’ die verpleegkundigen er soms bij moeten doen. Looymans: ‘Een zorgteam zou moeten bestaan uit een gezonde personeelsmix. Daarmee voorkom je dat hoger geschoolde mensen laag geschoold werk doen.’

Hartsuiker heeft een adviesbureau op het gebied van zorg en zorgfinanciering. Looymans is directeur van Zorgwacht in Utrecht. Haar organisatie biedt huishoudelijke hulp, persoonlijke zorg en begeleiding en verpleegkundige zorg. Zorgwacht biedt ook leer-werktrajecten aan mensen met een uitkering die graag aan het werk willen in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.